Yunanistan-İran gerilimi Miçotakis'in başını ağrıttı

Yunanistan hükümetinin Ege kıyılarında İran bandıralı petrol tankerine el konulması kararıyla tırmanan gerilimde muhalefet partilerinden Başbakan Kiryakos Miçotakis'e tepki yağdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da muhalefet muhafazakâr Yeni Demokrasi iktidarına takip ettiği dış politika nedeniyle sert eleştiriler yöneltiyor. Son günlerde bu alandaki eleştiriler yoğunlaşmış durumda. Sol muhalefet temsilcileri İran ile yaşanan tanker krizinden Kiriakos Mitsotakis’in takip ettiği dış politikayı sorumlu tutuyorlar. 

Hatırlanacağı üzere cuma günü İran Devrim Muhafızları Yunanistan bayrağının dalgalandığı iki tanker gemisine el koymuştu. Gemilerin mürettebatı Yunanistan, Kıbrıs ve yabancı ülke vatandaşlarından oluşuyor. Söz konusu gelişme üzerine Yunanistan ve Kıbrıs Dışişleri Bakanlıkları vatandaşlarının ve gemilerin serbest bırakılması için harekete geçtiler. 

SYRIZA: İRAN GEMİSİNE MÜDAHALE SORUNLU

Yeni gelişmeyle ilgili olarak ana muhalefet partisi SYRIZA’nın Dış Politika bürosundan yapılan açıklamada ¨İlk andan itibaren Yunan denizcilerin rehin alınması ve (Yunanistan tarafından) Rus tankerinin ele geçirilmesi hakkında (hükümete) sorular yönelttik. Uluslararası hukukun, İran Hükûmeti'nin önceki olayla ilgili şikayetleri ne olursa olsun, 'misillemesini' meşrulaştırmadığına dikkat çektik. Aynı zamanda, ülkemizin uluslararası yasallığa her düzeyde saygı göstermesi gerektiği ve ABD'nin uluslararası nükleer silahsızlanma anlaşmasından çekilmesinin ardından İran'a uygulanan yaptırımların Avrupa Birliği (AB) ve Yunanistan tarafından yasal olarak kabul edilmediğini vurguladık” denildi.

'HUKUKİ DAYANAK NEDİR?'

“Denizcilik Bakanlığı'nın Yunanistan gemi sahibi şirketlere, gemilerinin Basra Körfezi, Hürmüz Boğazı ve Umman Körfezi'ni geçerken İran'ın yetki alanlarından kaçınmaları yönündeki 'güçlü tavsiyesi (!)', gemilerin ve mürettebatın korunması için yeterli bir girişim değildir” görüşüne yer verilen açıklamanın devamında Mitsotakis hükûmetine şu sorular yöneltildi:

“(Yunanistan sularında İran’a ait) Geminin yüküne el konulması için ABD'den hukuki yardım talebinin hukuki dayanağı neydi? Gemi mürettebatının derhal serbest bırakılması için yapılan hamleler nelerdir? ABD'den ülkemize neden daha önemli bir destek gelmedi?”

KKE: KRİZDEN HÜKÜMET SORUMLU

Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) yayın organı ‘Rizospastis’te yayımlanan bir başyazı ile Yunanistanlı komünistler İran ile yaşanan tanker krizi münasebetiyle Mitsotakis iktidarına sert eleştiriler yöneltti. 

Başyazıda “Bir kez daha, emperyalist karşıtlıkların tırmanışa geçtiği koşullarda, yangının her an ve her fırsatta meydana gelebileceği doğrulanmaktadır. İki (Yunan) tankerine el konulması kesinlikle şans eseri değildir. Bu gelişme, İran'ın bir gemisine ABD tarafından Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya karşı ABD-NATO yaptırımlarını ihlâl etmekle suçlanması Karystos Körfezi'nde el konulmasına misilleme niteliğinde benzer bir gelişmedir” denildi. 

'KATİL İSRAİL DEVLETİYLE ASKERİ İLİŞKİLER YÜKSELTİLDİ'

Yazının devamında “(Mitsotakis hükûmeti) yalnızca Balkanlar'da ve Doğu'da değil, burjuvazinin çıkarları için ABD-NATO planlamasının 'bayrağını' Avrupa’dan, Orta Doğu'ya ve Basra Körfezi'ne kadar uzanan bir gölgede taşıyor. Bugüne dek göreve gelen tüm hükûmetler zaman içinde Yunanistan'ın İran'ı ve Ortadoğu'nun diğer devletlerini savaşla tehdit eden katil İsrail devletiyle askeri ilişkilerini yükseltti.

Hava Kuvvetleri uçakları, İran'ın stratejik altyapısına yapılan saldırıları simüle ederek Yunan toprakları üzerinde İsraillilerle birlikte eğitiliyor. Yunanistan, Syriza hükümeti döneminde, 2008'de yaptığı gibi, 2018'de ABD ve AB tarafından nükleer programı nedeniyle uygulanan İran'a karşı yaptırımlara katıldı. Başka bir deyişle, Yunanistan ile İran arasında tırmanan gerilim zincirinde daha önce birçok bağlantı var” ifadelerine yer verildi. 

MERA25 HAREKETİ: 'MITSOTAKIS AHLAKSIZ' 

Tanker kriziyle ilgili olarak yayımladığı bildiride eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in lideri olduğu Mera25 Hareketi, “Yunanistan Başbakanı, Dışişleri Bakanı Sayın Nikolaos Dendias ile iş birliği içinde, sadece Washington'un çıkarlarına odaklanarak, vatandaşlarımızın çıkarlarını göz ardı ederek, eylemlerinin sonuçlarını göz önünde bulundurmadan, Washington'dan gelen tüm baskılara boyun eğmeye devam ediyor” mesajını öne çıkardı. 

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı: “Mitsotakis, İran'da rehin tutulan Yunan denizcilerden sorumludur. Başbakan, birbiri ardına gaflara imza atarak, Yunanistan'ı Ege'nin uluslararası sularında korsanlık yapmak suretiyle uluslararası hukuku ihlâl etme noktasına taşıdı. (Başbakan) Yunanistan-İran krizini haftalarca yönetemedi ve İran petrolünü. Yunanistan’ın önceki yıllardan Tahran’a petrol borcunun olduğu bir dönemde, çalmaya ve ABD'ye teslim etme noktasına kadar ilerledi. Ne ahlâksızlık!”

Etiketler yunanistan iran