Yunanistan seçime gidiyor: 'Dendias'ın gözü Miçotakis'in koltuğunda'

Yunanistan'da genel seçim yaklaşırken Dışişleri Bakanı Dendias ile iktidardaki Yeni Demokrasi partisi arasındaki gerilim, "Dendias'ın gözü Miçotakis'in koltuğunda" yorumlarını beraberinde getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yapılacak erken milletvekilliği seçimine haftalar kala Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile partisi Yeni Demokrasi arasında görüş ayrılıkları gündemde. Muhafazakar iktidar partisine mensup aşırı sağcı siyasetçiler, Dendias'ı önceki yıllarda dile getirdiği görüşleri ve 28 Şubat'ta Tempi'de yaşanan tren kazası sonrasında sergilediği tavır nedeniyle hedef aldı.

Atina'da basın ve siyaset kulisleri, Nikos Dendias'ın erken seçimleri beklediğini ve seçimlerde yaşanacak olası bir hezimet sonrasında Yeni Demokrasi'nin liderliğine soyunmaya hazırlandığını tartışırken, bu olasılık üzerinde duran Yeni Demokrasi'nin önde gelen isimleri, seçim öncesinde Dendias'a 'uyarı mesajları' gönderdi.

'DENDİAS LİDER Mİ, NEDEN ONA ATIFTA BULUNUYORSUNUZ?'

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in geçtiğimiz günlerde Meriç'te (Evros) Türkiye-Yunanistan sınırına örülen beton duvar ile ilgili yaptığı yeni çıkış sonrası Yunanistan Kalkınma ve Yatırım Bakanı ve Yeni Demokrasi partisinin iki numaralı ismi Adonis Georgiades Dışişleri Bakanı Dendias ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"SKAI TV" kanalına konuk olan Georgiades'e geçmişte SYRIZA hükümeti döneminde Nikos Dendias'ın Meriç'e örülen duvar aleyhinde yaptığı açıklamalar soruldu. Georgiades, bu soruya, "Sayın Dendias lider mi? Neden ona atıfta bulunuyorsunuz? Yeni Demokrasi Partisi'nde birçok görüş mevcut. Buna rağmen tek bir liderimiz var. Partimiz duvar konusundaki tutumunu değiştirdi mi? Yeni Demokrasi'nin 2 milyon üyesi var, şimdi ne yapmalıyız? Kimsenin farklı bir görüşü olamaz mı?" yanıtını verdi.

DENDİAS: DUVARA İNANMIYORUM

Georgiades'in yeni açıklaması ile Dendias'ın Meriç'teki duvar ile ilgili 2018 yılında dile getirdiği 'farklı görüşü' yeniden Yunanistan gündemine geldi. Dışişleri Bakanı, söz konusu açıklamasında, "Duvarlara inanmıyorum. (Sınıra çekilen) çit Yunan bölgesindedir. Eğer küçük bir çocuk çitin dışından vurulursa, ki bu zaten sizin bölgenizdedir, tam olarak ne yapacaksınız? Her şey Avrupa hukuku ve insan haklarının korunması çerçevesinde yapılmalıdır. Ben insan haklarını koruyan bir çit görmedim" demişti.

Nikos Dendias'ın bu açıklaması ise iktidardaki Yeni Demokrasi partisi içinde son yıllarda kümelenen aşırı sağcı çevrelerin tepkisini çekti.

DENDİAS, KAZA SONRASI HÜKÜMETE DESTEK AÇIKLAMASI YAPMADI

Georgiades'in Dışişleri Bakanı ile ilgili yeni değerlendirmesi Tempi'deki tren kazası sonrasında yaşanan gelişmelerin gölgesinde Yunanistan gündemine yansıdı. Georgiades, geçtiğimiz haftalarda üstü kapalı bir şekilde 'hükümeti desteklemeyen popüler bakanlardan' söz etmiş ve Dışişleri Bakan Nikos Dendias'a işaret etmişti.

Yunanistan basınına konuşan Georgiades, "Dışişleri Bakanı'nın rolü, hepimizi üzen bir trajedi için televizyon ekranlarında tartışmak değildir. Her halükarda, (benim açımdan) bu parti benim evim, öğrencilik günlerimden beri ona hizmet ettim ve her zaman ulusal açıdan faydalı olanı yapmayı öğrendim" mesajını vermişti.

Georgiadis'in hedef aldığı Dendias, Tempi'deki kaza sonrasında sessizliğini korumayı seçti. Hükümetin diğer temsilcilerinin aksine Dendias Miçotakis kabinesine destek sunmadı.

DENDİAS'IN YUNANİSTAN SİYASETİNDEKİ GELECEĞİ

İktidar partisinin genel başkan yardımcısı ile Dışişleri Bakanı arasındaki gerilim ve polemik, Atina siyaset sahnesinde Dendias'ın siyasi geleceğine ilişkin bazı soru işaretlerini gündeme getirdi. Gerek iktidara yakın kesimler gerek muhalefet çevreleri erken seçimler sonrasında Dendias açısından bir dizi siyasi opsiyonun gündeme gelebileceği görüşünde. Buna göre, Yeni Demokrasi'nin istenmeyen bir 'yol kazasına' uğraması durumunda Dendias partisinin liderliği için kolları sıvayabilir. Partisinin seçimlerde istenen performansı sergilemesi durumundaysa Dendias parti liderliği için bir süre daha beklemede kalabilir.

2019 yılında Dendias'ın Dışişleri Bakanlığı'nı üstlendiği dönemde Atina'da Başbakan Kiryakos Miçotakis'in kendisine mesafeli olduğu görüşü öne çıkmıştı. O dönem dillendirilen iddiaya göre Miçotakis Dendias'ı parti meselelerinden uzakta tutmak için Dışişleri Bakanlığı görevine getirmişti.