Yunanistan sınırında mahsur kalan Kürt mülteciler gözaltına alındı

Yunanistan’a sığınmak için Türkiye’den kaçan iki Kürt mülteci, sınırda dört gün bekledikten sonra Yunanistan polisi tarafından gözaltına alındı. Mültecilerin, kabul merkezine gönderileceği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

Vedat Yeler

ATİNA - Yunanistan’a siyasi sığınma talebinde bulunmak için Türkiye’den kaçtıklarını bildiren Kürt mülteciler, dört gün boyunca Meriç sınır hattında mahsur kaldıktan Yunanistan polisi tarafından gözaltına alındı. Serhat Karadeniz ve yanında bulunan başka bir Kürt mülteci, dört gün önce Meriç sınır hattında bulunan çelik duvara takıldıklarını ve mahsur kaldıklarını duyurmuştu.

Mülteciler, aileleri aracılığı ile ilettikleri videolarda Yunanistan makamlarından ve Birleşmiş Milletler’den (BM) yardım talebinde bulunmuş, yemek ve sularının olmadığını belirtmişti. En son dün akşam saatlerinde irtibat kurulan mültecilerden birinin kalçasının kırık olduğu ve yürümekte zorluk çektiği kaydedilmişti. Serhat Karadeniz'in babası irtibatın kesildiğini söylemiş, mültecilerin son ilettikleri konum ise Yunanistan’ın Feres kasabasına yakın olduklarını göstermişti. 

'KABUL MERKEZİNE NAKLEDİLECEKLER'

İki Kürt mültecinin durumunu yakından takip eden ve geri itilmemeleri için Yunanistan ile BM'ye acil yardım çağrıları yapan Sınır Şiddeti İzleme Ağı (BVMN), mültecilerin Yunanistan polisi tarafından gözaltına alındığını bildirdi. Mültecilerin, Kabul ve Kimlik Tespit Merkezi'ne nakledileceğini söyleyen BVMN’nin kıdemli politika analisti Hope Barker, “Dün gece grupla irtibatımız kesildi ancak bu sabah Yunanistan polisi tarafından yakalandıkları haberini aldık” dedi.

Feres'te iki Kürt mültecinin gözaltına alındığını ve birkaç gün sonra uluslararası koruma başvurusunda bulunmak üzere bir Kabul ve Kimlik Tespit Merkezi'ne nakledileceklerini öğrendiklerini aktaran Barker, “Bu vakada olumlu bir sonuç alındığını ve diğer pek çok vakada olduğu gibi grubun yasadışı bir şekilde geri itilmediğini görmekten dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

'EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ UMUYORUZ'

Barker, olumlu sonuçlanan bu vakanın insanların haklarına erişebilmeleri ve uluslararası koruma başvurusunda bulunabilmeleri için bir 'emsal teşkil etmesini' umduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “İnsanlar yolculuklarını kamuya açık bir şekilde belgelemediğinde, sivil toplum örgütleri ve avukatlarla temas kurmadıklarında, genellikle haklarından mahrum bırakıldıklarını, şiddetli ve yasadışı bir şekilde geri itildiklerini unutmamak önemlidir. Çoğu durumda bu, insanların yukarıdakilerin hepsini yapmasına rağmen gerçekleşir. Bu gruba yapılan muameleyi memnuniyetle karşılıyor ve bunun insanların haklarına erişebilmeleri ve uluslararası koruma başvurusunda bulunabilmeleri için bir emsal teşkil etmesini umuyoruz.”

BABA İLE OĞUL GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Serhat’ın babası Hüseyin Karadeniz, oğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı. İki mültecinin de durumun iyi olduğunu, geçici bir süre gözaltında olacaklarını belirten baba, mutluluk içinde olduklarını ifade etti.