Yunanistan solunun tarihi gazetesi Avgi kapanmanın eşiğinde

Yunanistan'da ana muhalefet SYRIZA'nın yayın organı Avgi, günlük baskısını durdurma kararı aldı. Gazete yönetimi bu kararı mali koşullara atıfla gerekçelendirirken, gazete çalışanları greve gidiyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Komşu Yunanistan'da ana muhalefetteki SYRIZA'nın yayın organı olan Avgi, parti liderliğinin faaliyetlerini kısıtlama kararının ardından zorlu günler geçiriyor.

Yunanistan'ın tarihi sol gazetesi Avgi, 72 yıllık yayın hayatının ardından kapanma riskiyle karşı karşıya. SYRIZA'nın (Radikal Sol İttifak) resmi yayın organı olan gazetenin kapanma süreci, parti liderliğinin faaliyetlerini kısıtlama kararı alması sonrası hızlandı. SYRIZA Başkanı Stefanos Kasselakis'in gündelik yayını durdurma kararı, Avgi çalışanlarının tepkisine yol açtı ve grev eylemlerine neden oldu. Avgi'deki greve Yunanistan'daki basın emekçilerinin örgütleri ve sendikaları da destek veriyor. 

ÇALIŞANLARDAN 3 GÜNLÜK GREV KARARI, ESIEA'DAN DESTEK

Kasselakis'in Avgi'nin gündelik baskısını durdurma ve gazetenin faaliyetlerinde kısıtlamaya gitme kararını tarihi yayın organının kapanışının ilanı olarak yorumlayan Avgi gazetesi çalışanları, üç gün boyunca greve gitme kararı aldı. Avgi gazetesinin ilk grev eylemini, devam edecek yeni grevlerin izlemesi bekleniyor. Çalışanlar, işten çıkarma yapılmayacağına dair güvence verilmemesine dikkat çekiyor. 

Yunanistan Gazeteciler Sendikaları Birliği (ESIEA) de Avgi'deki greve destek veriyor. Ayrı bir grev dalgası ile Avgi'deki basın emekçilerin yanında duran birlik, SYRIZA yönetiminin Avgi ile ilgili kararının mali zorlukların arkasına saklanarak alınmış siyasi bir karar olduğunu belirtti. ESIEA'dan yapılan açıklamada, "Avgi her zaman mali sorunlar yaşadı ama halk ve çalışanların özverisi sayesinde yayın hayatına devam etmeyi başardı. Karar siyasi; bazı insanlar solun tarihi gazetesinin gazete bayilerinde satılmasını istemiyor. Bu gazetenin yayın hayatı sadece askeri cunta döneminde durmuştu" denildi. 

AVGİ YÖNETİM KURULU: GÜNLÜK SATIŞ GÜNDE 750'Yİ GEÇMİYOR

SYRIZA'nın yayın organı Avgi gazetesinin yönetim kurulu, günlük yayının durdurulmasının nedenlerini mali rasyonalizasyon ve şirketin zor mali durumu olarak açıkladı. Açıklamada, pazar baskısının ve "avgi.gr" web sitesinin geliştirilmesi hedefiyle bu kararın alındığı belirtildi. "Son yıllarda yazılı basındaki mevcut duruma paralel olarak, ülke genelinde günlük basılı baskının satışlarının günde ortalama 750 adeti geçmediğini not ediyoruz" ifadeleriyle gerekçelendirilen karar, okurlardan destek talebiyle noktalandı.

Avgi yönetiminden gelen mesaj Yunanistan'ın önde gelen sendika ve örgütlerini tatmin etmedi. ESIEA'nın yanı sıra basın emekçilerinin haklarını savunan diğer örgütler yeni kararın derhal iptal edilmesini ve SYRIZA'nın gazeteci, idari, teknik basın çalışanlarıyla ilgili sorunları görüşmek üzere sendikalarla istişare başlatmasını talep etti. 

26 Haziran 2024 Çarşamba günü sabah 06.00'dan 27 Haziran 2024 Perşembe sabah 06.00'ya kadar 24 saatlik grev ilan eden sendikalar, çalışanların haklarını savunmak için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

SYRIZA LİDERİNDEN 'KARA PARA AKLAMA' İDDİASI

SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Avgi gazetesi ile ilgili gelişmeleri dolaylı olarak 'kara para aklama ile mücadele' çerçevesinde ele aldı. "Benim SYRIZA'm kara para aklamayacak" iddiasında bulunan yeni lider, ekonomik sıkıntıların aşılması için alınması gereken zor kararların kaçınılmaz olduğunu ileri sürdü.

Kasselakis, "Yunanistan siyasi sisteminde 'kara paranın kârlısı Sayın Miçotakis'in Yeni Demokrasi partisidir" diyerek, iktidar partisi ile SYRIZA'nın mali durumlarının 10 yıl boyunca denetlemesi için bağımsız bir yeminli mali müşavirlik firması atanması çağrısında bulundu. 

"SYRIZA'da acı verici ama mali açıdan gerekli kararlardan kaçınmak için kara parayı kabul etmeye hazır olanlara yer yok. Eğer böyle bir niyet varsa, başka bir başkan seçmek zorunda kalacaklar" diyen Kasselakis, alınması gereken zor kararların büyük duygusal bedelleri olduğunu belirtti.

YUNANİSTAN SOLUNUN SİMGE GAZETESİ

24 Ağustos 1952 tarihinde günlük sabah baskısı olarak yayın hayatına başlayan Avgi, Yunanistan’ın en köklü sol gazetelerinden biri oldu. Zaman içinde sol yanlısı çizgisiyle ve SYRIZA-İlerici İttifak'ın görüşlerini dile getirerek siyaset sahnesinde önemli bir yer tuttu. 25 Haziran 2024'te alınan günlük baskının durdurulması kararı, SYRIZA Yürütme Bürosu ve gazetenin yönetim kurulu tarafından ortaklaşa alındı.

İlk olarak Birleşik Demokratik Sol'un (E.D.A., İç Savaş sonrası yasaklı olan Yunanistan Komünist Partisi'nin devamı) organı olarak yayınlanan Avgi, komünist hareketin görüşlerini dile getirdi. Askeri cunta döneminde (1967-1974) yayını yasaklanan gazete, demokrasiye dönüş sonrası yeniden yayımlandı. Bugün SYRIZA'nın yayın organı olarak varlığını sürdüren gazetenin hisselerinin yüzde 40'ı partiye, geri kalanı ise çalışanlar ve küçük hissedarlara ait.

SYRIZA ZOR GÜNLERDEN GEÇİYOR

Stefanos Kasselakis, 2023 yılında tartışmalı bir şekilde SYRIZA liderliğine seçildi. Göreve geldiği süreçte hem parti içi dinamiklerinde hem de geniş kamuoyu nezdinde çeşitli tartışmalara neden oldu. Kasselakis'in liderliği, parti içinde bazı kesimler tarafından yenilikçi ve modern bir adım olarak görülürken, bazı gruplar tarafından ise eleştirildi. Özellikle liderlik kültürüne ve parti ideallerine olan bağlılığı sorgulandı.

SYRIZA liderliğindeki Kasselakis'in ilk büyük sınavları, yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaşandı. Ancak her iki seçimde de istenilen sonuçlar elde edilemedi ve parti tarihinin en büyük mağlubiyetlerinden bazılarını yaşadı. Bu seçimler, SYRIZA'nın halk arasındaki popülaritesinin azaldığını ve yerel düzeyde etkisinin zayıfladığını gösterdi. Liderlik değişikliği sonrası yaşanan bu mağlubiyetler, partinin geleceği ve Kasselakis'in liderliğinin sürdürülebilirliği hakkında ciddi soru işaretleri oluşturdu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)