Yunanistan ve Kıbrıs'ta AP seçimleri: Sandıklardan sürpriz çıktı

Yunanistan ve Kıbrıs'ta seçmenler Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başına gitti. İlk sandık çıkış anketleri, her iki ülkede de sürpriz sonuçlara işaret ediyor.

Sandıkların kapanmasının ardından Lefkoşa'da oy sayım süreci başladı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Türkiye'nin iki Avrupa Birliği (AB) üyesi komşu ülkesinde seçmenler, pazar günü Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandık başına gitti. İlk sandık çıkış anketlerine göre, her iki ülkede de sürprizler söz konusu.

YUNANİSTAN'DA YD ÖNDE

Yunanistan'da yapılan AP seçimlerinde popülist ve aşırı sağcı partiler sürprizlere imza attı. Aşırı sağ bloktaki partilerin toplam oy oranı yüzde 10 barajını aştı. Bugünkü seçimlerde saat 17.30 itibarıyla katılım oranı yüzde 32,9 gibi oldukça düşük bir seviyede kaldı.

Yunanistan kamu radyo devlet televizyonunun paylaştığı ilk sandık çıkış anketine göre, iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YD) yüzde 28-32 bandındaki oy oranı ile partiler sıralamasındaki ilk sırasını korudu.

Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi YD'yi yüzde 15-18 bandındaki oy oranı ile sol kulvardaki SYRIZA takip ediyor. Diğer partilerin oy oranı ise şöyle: PASOK - yüzde 10,9-13,9; Yunanistan Komünist Partisi (KKE) - yüzde 7,9-10,3; Helen Çözümü (aşırı sağcı, popülist) - yüzde 7,6-10; NİKİ (aşırı muhafazakâr) - yüzde 2,9-4,9; Özgürlük Seyri (sol) - yüzde 2-3,4; Yeni Sol - yüzde 1,3-2,7; Mantığın Sesi - yüzde 2,2-3,6; Diğer - yüzde 5-10.

RESMİ SONUÇLARIN PAZARTESİ AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Kıbrıs'ın güneyinde bugün AP seçimleri ile birlikte yerel seçim heyecanı yaşandı. Seçmenler ayrı oy pusulaları ile birçok farklı makamın yeni sahibini belirlemek için oy kullandı. Pazar günkü seçimlere katılım oranı yüzde 50,5 olarak gerçekleşti.

Bugünkü AP seçimlerine Kıbrıslı Türkler de katıldı. Seçimlerde Kıbrıs Türk toplumunu üç aday temsil etti. Kıbrıslı Türk seçmenlerin katılımına ilişkin olarak, 103 bin 281 kayıtlı seçmenden 5 bin 676'sının oy kullandığı belirtildi.

Saat 18.00'de sandıkların kapanmasından sonra televizyon kanalları sandık çıkış anketlerinin sonuçlarını paylaşmaya başladı. Resmi sonuçların 10 Haziran Pazartesi gününün ilk saatlerinde açıklanması bekleniyor.

KIBRIS'TA SÜRPRİZ VAR

Sandık çıkış anketlerine göre, AP seçimlerinde muhafazakâr Demokratik Seferberlik (DİSİ) yüzde 23-28 bandındaki oy oranı ile birinci sırada. Bu partinin yeni AP'ye iki vekil göndermesi bekleniyor. DİSİ'yi yüzde 22-26 bandındaki oy oranı ile sol tandanslı Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) takip ediyor. Bu partinin AP'ye yeni dönemde bir vekil göndermesi olasılıklar dahilinde. DİSİ ve AKEL ile beraber merkez kulvardaki Demokrat Parti (DİKO) ve aşırı sağcı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) de yeni AP'ye birer vekil gönderecekler.

2024 AP seçimlerinde Kıbrıs'ta en büyük sürprizi YouTuber Fidias Panayiotou yaptı. YouTube dünyasına ünlüleri kucakladığı videolarla adım atan 24 yaşındaki siyasetçi sandık çıkış anketlerinin sonuçlarının teyit edilmesi durumunda ülkesini AP'de temsil edecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)