Yunanistan'da 60 yaş üzerine zorunlu aşı tepki çekti: Syriza para cezası yerine mali teşvik önerdi
Komşu Yunanistan'da hükümetin 60 yaş üzerine Covid-19 aşısı yaptırmayı zorunlu hale getirmesi tartışma yarattı. Eski başbakan Çipras, 100 euro para cezası yerine mali teşvik önerdi.
DUVAR - Komşu Yunanistan, hükümetin 60 yaş üzerindeki vatandaşlara Covid-19 aşısını zorunlu kılmasını tartışıyor. Muhalefet partileri ve aşı karşıtı kesimler kararı eleştirirken, Kiryakos Miçotakis'in muhafazakâr hükümeti aşı zorunluluğunu kamuoyuna 'zaruret' olarak lanse ediyor. Atina’daki Başbakanlık kaynakları, son haftalarda vaka sayıları ve ölümlerdeki artışın hükümete başka seçenek bırakmadığını söylüyor.
İLK OLUMLU BULGULAR
Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre, 60 yaş üzerini zorunlu aşılama kararına sahip çıkan Miçotakis hükümeti, olumlu sonuçların gündeme şimdiden yansımaya başladığı görüşünü dillendiriyor. Buna göre, Yunanistan Başbakanı'nın dünkü açıklamasının sonrasında 60 yaşın üzerindeki aşılanmamış kişiler önceki günlerin ortalamasının üç katından fazla aşı rezervasyonu yaptırdı.
'70 YAŞINDAKİ BİRİSİNİN AŞISI 34 AŞILI GENCE BEDEL'
Başbakanlık kaynakları, 60 yaş üzeri kategoride aşılama oranının yüzde 98’leri bulduğu Portekiz gibi ülkelerin aksine Yunanistan’da bu oranın şu an yüzde 83 olduğunun altını çiziyor. Bu oran, yaşlı vatandaşlar açısından büyük bir risk teşkil ediyor. Ayrıca, ciddi hastalıktan mustarip olan diğer vatandaşların hastanelere kabulü noktasında da sorunlar doğuruyor. Başbakanlık kaynakları bu sorunlu durumu “70 yaşındaki bir insanın aşılanması istatistiki açıdan 34 genç insanın aşılanmasına eşdeğer” görüşüyle yorumluyor.
ÇİPRAS: PARA CEZASI YERİNE AŞI İÇİN MALİ TEŞVİK
Yunanistan’daki ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet partileriyse hükümetin zorunlu aşılama kararına karşı. Ana muhalefetteki Syriza’nın lideri ve eski başbakan Aleksis Çipras Miçotakis'i 'ulusal aşılama kampanyasını sabote etmekle' suçladı. “Aşılama çabasında havlu atan hükümet bir aşı sabotajcısına dönüşüyor. Çünkü istenen sonuç yerine, yani aşı kapsamını güçlendirmek yerine, bir tepki dalgası yaşamaya doğru yol alıyoruz ve bunun kimseye faydasının olmayacağını düşünüyorum” diyen Syriza lideri, hükümetin Covid-19'la mücadelede planlama eksikliğinden mustarip olduğu görüşünde.
Çipras'a göre 60 yaş üzerinde aşılanmamayı seçecek vatandaşlara uygulanacak olan para cezası yerine vatandaşlara aşılama kampanyasına katılım için “mali teşviklerin” sunulması gündeme getirilebilirdi.
SYRİZA: HÜKÜMET PANİK İÇERİSİNDE
Syriza son gelişmelerle ilgili olarak ayrıca, “Ülkedeki sağlık felaketinin, Ulusal Sağlık Sisteminin (ESİ) tamamen çöküşünün ve ölüm ve vakalarındaki üzücü artışın sorumluluğu, Avrupa’dan da kaynaklanan mutlak panik içinde, sorumluluk almak yerine bir kez daha vatandaşlara yükleniyor. Bu kez 60'lı yaşları hedef alıyor ve ESİ’yi desteklemek, aşılamayı teşvik etmek ve sağlık koruma önlemlerini sıkılaştırmak için önlemler açıklamak yerine, dünyanın başka hiçbir ülkesinde uygulanmayan ceza ve ekonomik imha önlemlerini halka duyuruyor” açıklamasında bulundu.
'OTORİTERLİK' ELEŞTİRİSİ
Diğer muhalefet partileri de hükümeti zorunlu aşılanma kararı nedeniyle topa tuttu. Ülkenin üçüncü büyük partisi konumundaki Kinal, hükümeti ESİ’nin çöküşünü görmezden gelmekle itham ederken, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) "Pandeminin ilk anından itibaren, Yeni Demokrasi Partisi hükümeti gerekli koruma önlemlerini alma ve kamu sağlık sistemini destekleme konusundaki kendi sorumluluklarını örtbas etmek için topu bireysel sorumluluğa atmıştır” açıklamasında bulundu. Eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25 ise hükümeti otoriter bir duruş sergilemekle suçladı.