Yunanistan'da Covid-19 endişesi: Hastaneye yatış ve ölümlerde artış

Komşu Yunanistan'da Covid-19 kaynaklı vefat sayısı geçen yılın aynı haftasına göre iki kat arttı. Bir haftada 35 hasta hayatını kaybederken, altı hasta da entübe edildi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da korona virüsü vakalarındaki ani artış, bilim insanları arasında endişe yarattı. Doktorlar yeni Covid-19 dalgasının kontrol altına alınması için kullanılan antiviral ilaçların verimi konusunu değerlendiriyor. Komşu ülkedeki korona virüsü vakalarındaki artış, özellikle taşrada endişe yaratıyor. Uzmanlar önümüzdeki günlerde ülke genelindeki durumun kötüleşebileceği uyarısında bulunuyor.

HAFTADA 2 BİN 600'Ü AŞKIN İLAÇ REÇETE EDİLİYOR

Yunanistan'da sağlık konularına yoğunlaşan İatropedia.gr isimli haber sitesine göre, doktorlar her hafta 2 bin 600'den fazla antiviral ilaç reçete ederek, hastaneye yatışların kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Antiviral ilaçlar sayesinde, özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar, yeni Covid dalgasının ölümcül sonuçlardan kurtuluyor. 

Sağlık Bakanlığı'nın Paxlovit antiviral tedavilerini onaylama ve dağıtmadan sorumlu komitesinin başkanı ve Yunan Pulmoner Derneği Başkanı Prof. Dr. Stelios Loukidis'e göre, doktorlar son 1 ay içinde hafta içi 420'den fazla, hafta sonları ise toplamda 400'den fazla antiviral ilaç reçete ediyor.

TAŞRADAKİ DURUM ENDİŞE VERİCİ

Bilim insanlarına göre, Yunanistan genelindeki yeni hastaneye yatış oranları, Covid-19'un yaz dalgasının büyük şehirlerden ziyade taşradaki bölgeleri daha çok etkilediğini gösteriyor. 15-21 Temmuz tarihleri arasında kaydedilen 788 yeni haftalık hastaneye yatışın büyük çoğunluğu taşradaki hastanelerde gerçekleşti. Bu sayı, bir önceki haftaya göre çok daha fazla ve geçen yılın aynı haftasındaki 306 yatışın iki katından fazla.

VEFAT SAYISI DA ARTIYOR

Son verilere göre Yunanistan'da vefat sayısı da geçen yılın aynı haftasına göre iki kat artmış durumda. Bir haftada 35 hasta hayatını kaybederken, 2023'te bu sayı 17 idi. Aynı verilere göre altı hasta da entübe edildi.

Arkadia, Tripoli ve Girit, en yüksek hastaneye yatış oranlarına sahip bölgeler olarak öne çıkıyor. Prof. Loukidis, Atina'da nüfusa oranla daha az yatış olduğunu, bunun yazın insanların daha çok taşrada konaklamayı tercih etmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Ayrıca, taşrada antiviral ilaçların verilmesinde daha büyük gecikmeler yaşanıyor.

6 BÜYÜK ŞEHİRDE VİRAL YÜKTE ARTIŞ

Yunanistanlı uzmanlar önümüzdeki hafta durumun daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Ulusal Atık Su Epidemiyolojisi Ağı (EDEL) tarafından izlenen 10 bölgeden 6'sında, SARS-CoV-2'nin ortalama haftalık viral yükünde endişe verici bir artış eğilimi kaydedildi. Bu şehirler Patras (+ yüzde 99), Selanik (+ yüzde 87), Ksanthi (İskeçe, + yüzde 66), Larissa (+ yüzde 51), Alexandroupoli (Dedeağaç, + yüzde 50) ve Heraklion (Kandiye, + yüzde 36).

ANTİVİRAL İLAÇLARIN UYGULANMASINDA OLASI HATALAR

Prof. Dr. Stelios Loukidis, hastaneye yatış oranlarındaki artışın antiviral ilaçların uygulanmasındaki olası hatalardan kaynaklanabileceğini belirtti. Loukidis, antiviral ilaçların hastalığın erken aşamalarında, semptomların başlamasından sonraki ilk 5 gün içinde verilmesi gerektiğini vurguladı. Geç kalındığında ise ilaçların etkisi azalıyor ve hastaneye yatışlar artıyor.

Loukidis, ayrıca antiviral ilaçların kimlere verilmesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu. Loukidis, risk grubundaki hastalara öncelik verilmesi gerektiğini, ancak bu ilaçların herkese verilmesinin doğru olmadığını söyledi. Prof. Loukidis, aksi takdirde direnç gelişebileceği uyarısını yaptı.