Yunanistan’da 'deniz kızı yatağında' 2100 yıllık iskelet bulundu

Yunanistan’da, bronzdan yapılma bir ‘deniz kızı yatağında’ yatan 2 bin 100 yıllık iskelet gün yüzüne çıkarıldı.

Mezarın sahibi, M.Ö. birinci yüzyıl içerisinde yaşadı. Görsel: Areti Chondrogianni-Metoki
Google Haberlere Abone ol

Owen Jarus

Arkeologlar, Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Kozani kentinin yakınlarında bronzdan yapılmış bir yatakta yatan bir kadının antik mezarını ortaya çıkardılar. Mezar M.Ö. birinci yüzyıla tarihleniyor. Yatağın direkleri deniz kızı tasvirleriyle süslenmiş. Bunun yanı sıra, yatakta antik Yunan tanrısı Apollon’u simgeleyen, ağzında yılan tutan bir kuşun görüntüsü de yer alıyor. Kozani Eski Eserler Dairesi Müdürü Areti Chondrogianni-Metoki, Live Science’a verdiği bir demeçte, kadının başının, büyük ihtimalle bir çelenkten alınan altın defne yapraklarıyla kaplı olduğunu belirtiyor. Yatağın ahşap kısımları ise çürümüş.

Chondrogianni-Metoki, kadının ellerinde büyük olasılıkla nakış yapmakta kullanılan altın iplikler bulunduğunu aktarıyor. Bunlara ek olarak, kalıntıların yanına dört adet kil çömlek ve bir cam kap gömülmüş. Kadınla birlikte başka kimse defnedilmemiş. Arkeologlar şimdi kadının sağlık durumunu, öldüğünde kaç yaşında olduğunu ve muhtemel ölüm sebebini tespit etmek amacıyla iskeleti analiz ediyorlar. Cenazeyle birlikte bulunan eserler, büyük olasılıkla zengin bir geçmişe sahip olduğunu ve bir kraliyet ailesinden olabileceğini ortaya koyuyor.

BÖLGENİN TARİHİ ÇOK İYİ BİLİNMİYOR

Chondrogianni-Metoki, Live Science’a verdiği demeçte, “Bu bölgenin tarihiyle ilgili (M.Ö. birinci yüzyıl dönemine dair) fazla bilgimiz yok” diyor. Chondrogianni-Metoki, binlerce yıl önce Kozani’nin Apollo’ya adanmış bir sunağa ev sahipliği yapan ‘Mavropigi’ (şu anda bir köy) adlı önemli bir kentin yakınında bulunduğunu söyledi.

Tarihsel kayıtlar, M.Ö. 1. yüzyılda Yunanistan’daki Roma egemenliğinin ve etkisinin yükselişte olduğunu gösteriyor. Romalılar, M.Ö. 146 yılında Korint şehrini yerle bir ettiler ve M.Ö. 86’da Atina’yı yağmaladılar. M.Ö. 48’de kuzey Yunanistan’da gerçekleşen ve ‘Pharsalus Savaşı’ adıyla bilinen büyük bir savaşta, Julius Sezar komutasındaki ordu Pompey liderliğindeki Yunan güçlerini yenilgiye uğrattı; bu zafer, Sezar’ın Roma’nın fiili hükümdarı olmasının önünü açtı.

Bu kadının M.Ö. 1. yüzyılda tam olarak hangi yıllarda yaşadığı veya bu tarihsel olaylardan herhangi birine tanık olup olmadığı belli değil. Kadının kalıntıları şu anda Yunanistan’daki Aiani Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor.


Yazının orijinali Live Science sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)