Yunanistan'da eski kraliyet ailesi üyelerinden vatandaşlık başvurusu
Yunanistan'daki sol partiler, 1994'te vatandaşlıktan çıkarılan eski kraliyet ailesi üyelerinin 'Yunanistan'ın' anlamına gelen 'De Grece' soyadını almak istemesini eleştirdi.
DUVAR - Komşu Yunanistan'da monarşinin kaldırılmasından 50 yıl sonra eski kraliyet ailesinin mensupları, Yunanistan vatandaşlığı almak için başvuruda bulundu ve cumhuriyet rejimini resmen tanıdıklarını ilan etti. Yetkililer de ailenin başvuru yaptığını doğruladı. Eski kral 2'nci Konstantin ve aile üyeleri, 1994 yılında, eski kraliyet mülkleri konusunda anlaşmazlık yaşanması ve kraliyet ailesinin gelecekteki üyeleri için taht iddiasında bulunmamayı reddetmesi üzerine vatandaşlıktan çıkarılmıştı.
The Guardian gazetesinin haberine göre, Yunanistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Athanasios Balerpas, geçen yıl 82 yaşında ölen eski kralın yakınlarının perşembe günü parlamenter hükümet sistemini tanıyan bir deklarasyonu imzaladığını söyledi. Deklarasyona göre, aile ayrıca Fransızca "Yunanistan'ın" anlamına gelen "De Grece" soyadını da alacak.
SOL PARTİLERDEN SOYADI SEÇİMİNE TEPKİ
Eski kraliyet ailesinin "De Grece" soyadını kullanarak başvuruda bulunması ise ülkedeki solcu siyasetçiler tarafından eleştirildi. Sosyalist Parti'den yapılan açıklamada, soyadı seçiminin 'akıl karışıklığı' yarattığı ifade edildi. Açıklamada, "Unvanlarından ve (tahta yönelik) gelecekteki herhangi bir hak iddiasından vazgeçtiklerini söylerlerken aynı zamanda bu soyadını seçerek akıl karışıklığı da yaratıyorlar" ifadeleri kullanıldı.
Muhalefet partisi SYRIZA'dan yapılan açıklamada da soyadı seçimlerinin sorunlu olduğu, çünkü Yunan hukuk düzeninin unvanları ya da soyluları tanımadığı ifade edildi.
1974 YILINDA MONARŞİ KALDIRILDI
Yunanistanlı yetkililer, henüz hangi isimlerin resmi olarak vatandaşlığa başvurduğu konusunda bir açıklama yapmadı. Ülke basınına yansıyan haberlerde ise 10 aile üyesinin başvuruda bulunduğu aktarıldı. Haberlere göre, 2'nci Konstantin ile eski kraliçe Anne-Marie'nim beş çocuğu Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora ve Philippos ile eski kralın beş torunu Yunanistan vatandaşlığına başvuran eski kraliyet ailesi üyeleri oldu.
Yunanistan'da monarşi Aralık 1974'te yapılan bir referandumla kaldırılmıştı. Yedi yıllık askeri diktatörlüğün yıkılmasından sonra yapılan referandumda seçmenlerin büyük bir çoğunluğu oylarını cumhuriyetçi bir anayasadan yana kullanmıştı. Aile üyeleri uzun süre yurtdışında sürgünde yaşamış, Konstantin 'sivil bir vatandaş' olarak 70'li yaşlarında ülkeye geri dönmüştü. Aile 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Aile, daha önce soyadı almayı da reddetmiş, 1994 sayılı bir kanunla belirlenen Glucksburg soyadını da kullanmak istememişti. Yaptıkları bu başvurunun ardından ailenin kimlik kartı ve pasaport başvurusu yapabilmesi için vatandaşlık kararının önce resmi gazetede yayınlanması gerekiyor.
Ülkedeki sol ve merkez sol vekil ve siyasetçiler, ailenin kendi soyadlarını seçmesine izin verilmesini de eleştirdi. Seçilen soyadının standart bir soyadından ziyade unvan gibi duyulduğu belirtildi. Öte yandan, ailenin vatandaşlık almasına itiraz edilmedi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)