Yunanistan’da gözaltına alınan Gezer, Edirne Cezaevi'nde bulundu
Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçtikten sonra haber alınamayan Ebubekir Gezer, dördüncü günde tesadüfen Edirne 1 Nolu F Tipi'nde bulundu. Aile Yunanistan’a dava açacak.
Vedat Yeler
ATİNA - Yunanistan’a sığınmak için Meriç Nehri'nden geçen ve ailesine en son 17 Ocak’ta 'otobüslerinin Yunan polisi tarafından durdurulduğu' mesajını ileten Ebübekir Gezer, kendisinden haber alınamamasının üzerinde geçen dördüncü günde Edirne 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulundu.
Ebübekir Gezer'in yerini tesadüfen öğrendiklerini ifade eden ağabeyi Esat Gezer, “Selahattin Demirtaş’ın avukatları cezaevindeydi. Avukatlarımız onları da arıyor, hapishaneye sormaları için ve öyle tesadüfen orada olduğunu öğrendik” dedi.
Ebübekir Gezer'in Yunanistan’dan nasıl geri itildiğine ilişkin henüz bir bilgi alamadıklarını ve görüştürülmediklerini söyleyen Esat Gezer, kardeşinin cezaevine giriş tarihinin 18 Ocak olduğunu, Yunanistan’da 17 Ocak’ta yolda polis tarafından alındığı gece geri itildiğini düşündüklerini bildirdi.
'BİZİ BİLGİLENDİRMELERİ GEREKİYORDU'
Duruma ilişkin ellerinde son bilgileri paylaşan ağabey Gezer şöyle konuştu:
“Cezaevine giriş yapıldığı gibi yasal olarak hem cezaevi hem de gözaltına alan karakol ve tutuklayan makamların bizi bilgilendirmeleri gerekiyor. Fakat bize hiçbir bilgi verilmedi. Tesadüfen nerede olduğunu öğrendik. Biz soruşturmaya devam etmesek, belki haftaya kadar da bize haber vermeyeceklerdi. Bu süreçte sınırda bulunan birçok karakola da sorduk. En son avukatlarımız Demirtaş’ın avukatlarının Edirne Cezaevi’nde olduğunu öğreniyor ve onları arıyor. Onlarda cezaevine soruyor ve cezaevi, ‘Evet, bu isim bizde’ diyor. Dün görüşmek için ziyaretine gittim fakat görüştürülmedim. Pazartesi gelmemi söylediler. Orada Ebübekir’e para yatırdım ve cezaevi giriş tarihinin 18 Ocak olduğunu öyle öğrendim. En son iletişimimizin kesildiği gecenden sonraki gün oluyor yani. Tutuklanma gerekçesini de henüz öğrenemedik.”
YUNANİSTAN’A DAVA AÇILACAK
Yunanistan’ın sığınma hakkını ihlal ettiğini ve suç işlediğini kaydeden Esat Gezer, önümüzdeki günlerde insan hakları örgütleriyle görüşüp Yunanistan hakkında dava açacaklarını belirtti.
Gezer, ifadelerinin devamında, “Sığınma hakkının ihlali politik süreçle ilintilidir. Hükümetten hükümete ve zaman göre değişmektedir. Sığınma keyfi bir durum değil. İnanlar fikirlerinden, düşüncelerinden, ülkelerindeki siyasal baskıdan kaynaklı haksızlığa uğradığı ve cezaevine girmek istemediği için böyle bir yola mecburi olarak başvuruyor ve bu da doğal bir hak. Uluslararası hukuk tarafından korumaya tabi tutulmuş bir hak. Fakat bu durum ülkelerin kendi aralarındaki siyasal gündeme kurban ediliyor. Bu konuda Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin tavrı ahlaki değil. Türkiye’nin tavrı ve sicili belli zaten” dedi.
‘EBUBEKİR BİZİMLEYDİ’
Öte yandan konuya ilişkin Ebübekir Gezer ile beraber Meriç Nehri üzerinde Türkiye’den Yunanistan’a geçen diğer sığınmacılara* da ulaştık. 20 Ocak’ta ulaştığımız mülteciler şu anda Yunanistan sınır hattında kampta olduklarını ve iltica prosedürlerinin başlatıldığını söyledi. Gezer'in Yunanistan’ın Didymoteicho şehrine kadar yanlarında olduklarını bildiren sığınmacılar, şehirde ayrıldıklarını, Gezer'in otobüse bindiğini ve kendilerine de otobüsün polis tarafından durdurulduğuna ilişkin bir mesaj geçtikten sonra haber alamadıklarını aktardılar.
BVMN: SİSTEMATİK HAK İHLALİ
Yunanistan tarafında vakaya ilişkin soruşturmayı yürüten Sınır Şiddeti İzleme Ağı (BVMN), “Bu vaka, Yunanistan'ın sınır bölgelerinde ve kendi topraklarının derinliklerinde hareket halinde olan (mülteci, göçmen) insanların haklarını sistematik olarak nasıl ihlal ettiğini bir kez daha ortaya koymaktadır” ifadelerini raporladı.
BVMN Uzman Politika Analisti Hope Barker imzalı raporlamada Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in “Yunanistan Başbakanı daha dün Davos'ta, 2022 yılında Meriç sınırında 250 bin kişinin 'girişinin engellendiğine' dair rakamları açıkladıktan sonra 'göçün şu anda Yunanistan'da bir mesele olmadığını' söyledi” sözlerine yer verilerek başbakana tepki gösterildi.
‘YUNANİSTAN'A SIĞINMA TALEBİNDE BULUNMA HAKKINA SAHİPTİ’
Raporlama son olarak Ebübekir Gezer’in maruz kaldığı geri itmenin yasa dışı olduğuna ve uluslararası korumanın ihlal edildiğine vurgu yapıldı:
“Bu yasa dışıdır; her kişi giriş yaptıktan sonra her Avrupa Üye Devletinde uluslararası koruma başvurusunda bulunma ve bu başvurunun bireysel bir değerlendirmeye tabi tutulmasını isteme hakkına sahiptir. Ebubekir Türkiye'deki siyasi zulümden kaçıyordu ve Yunanistan'a sığınma talebinde bulunma hakkına sahipti, bunun yerine diğer pek çok kişi gibi yasadışı bir şekilde hayatının risk altında olduğu ülkeye geri itildi. BVMN olarak, bu yasadışı operasyonlardan sorumlu kişilerin hesap vermesini sağlamak için bu vakayı izlemeye ve araştırmaya devam edeceğiz.”
*Ebübekir Gezer ile beraber Yunanistan’a geçen ve teyit aldığımız mültecilerin güvenlikleri ve iltica prosedürlerinin devam etmesinden kaynaklı isimlerin gizli tutuk.