Yunanistan'da 'Mee Too' anı: Bekatorou'nun ardından cinsel saldırı ifşaları arttı

Yunanistan'ın altın madalyalı Olimpiyat sporcusu Sofia Bekatorou'nun cinsel saldırıya uğradığını açıklamasının ardından, ülkede 'Me Too' hareketinin bir benzeri yaşanıyor. Yunan basını, Bekatorou'nun açıklamalarının ardından birçok kadının cinsel taciz ve saldırı olaylarını ifşa ettiğini yazarken, önümüzdeki süreçte ülkede önemli kurum ve kuruluşlarda istifa ve kovuşturma haberlerinin gündeme gelebileceği kaydedildi.

Fotoğraf: Sofia Bekatorou (solda), Katerina Sakellaropoulou (sağda)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın en başarılı Olimpiyat sporcularından olan ve Yaz Olimpiyatları'nda iki kez madalya kazanan Sofia Bekatorou, 1998 yılında Yunan Yelken Federasyonu’ndan (HSF) üst düzey bir yöneticinin cinsel saldırısına maruz kaldığını açıkladı. Bekatorou'nun ardından Yunanistan'da birçok kadın cinsel taciz ve saldırı olayını ifşa etmeye başladı. Açıklamalarla beraber Yunanistan medyasında, ABD’de geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen 'Me Too' hareketinin bir benzeri yaşanıyor. 

Bekatorou, ilk etapta cinsel saldırıda bulunan kişinin ismini açıklamamıştı. Ancak daha sonra, cinsel saldırıda bulunan kişinin HSF Başkan Yardımcısı Aristides Adamopoulos olduğu duyuruldu ve Adamopoulos görevinden istifa etti. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı.

'GENÇ SPORCULARI ANLATMAYA TEŞVİK ETMEK İSTİYORUM'

2000 Sidney Olimpiyat Oyunları'ndan önce HSF'den üst düzey bir yetkilinin cinsel saldırısına uğradığında 21 yaşında olduğunu belirten Bekatorou, yarışmaya devam edebilmek için sessiz kaldığını söyledi. Bekatorou, genç sporcuları yaşadıklarını paylaşmaya teşvik etmek için şimdi konuşmayı seçtiğini aktardı. 43 yaşındaki Bekatorou ayrıca, "O zamanlar bir spor psikoloğuyla çalışmıyordum ve tabii ki ailemle asla konuşamazdım çünkü beni yelken sporu yapmaktan alıkoyacaklardı" dedi. 

'KORKU VE SESSİZLİK ZİNCİRİNİ KIRDI'

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, cumartesi günü Facebook'ta yaptığı bir paylaşımda, eski şampiyonun 'yanında olduğunu' vurguladı ve cinsel saldırıya uğrayan kadınları, bu olayları ifşa etmeye çağırdı. "Sofia, cesurca korku ve sessizlik zincirini kırdı" diyen Miçotakis, "İktidardakilerin şiddeti ortadan kaldırmalarının zamanı geldi" ifadeleriyle yeni yasal değişikliklerin de mesajını vermiş oldu.

'KURBAN SUÇLULUĞU VE FAİLLERİN CEZASIZLIĞI SONA ERMELİ'

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, "Umarım onun ifşası hızlı bir rüzgar gibi esecek ve ikiyüzlülüğü örtbas etme girişimi ortadan kaldıracaktır. Kurban suçluluğuna ve faillerin cezasızlığına son vermenin zamanı" ifadelerini paylaştı. Yunanistan Çalışma Bakan Yardımcısı Maria Sireggela ise Bekatorou’nun konuşma kararının 'Yunanistan’ı onurlandıran on madalyadan daha değerli olduğunu' söyledi. 

İSTİFA VE KOVUŞTURMA HABERLERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Bekatorou'nun açıklamalarının ardından Yunanistan'da kadın hakları ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Yunan medyası, cinsel saldırı ifşalarıyla beraber önümüzdeki süreçte ülkede önemli kurum ve kuruluşlarda istifa ve kovuşturma haberlerinin gündeme geleceğini yazıyor. Bazı uzmanlar ise, geleneksel olarak 'muhafazakar reflekslere sahip' bir toplumda cinsel taciz ve saldırı ifşaların gündeme gelmesinin 'gecikmiş ancak çok önemli bir gelişme' olarak nitelendiriyor.