Yunanistan'da orman yangınları: Bakandan 'Türk ajanı' iddiası

Komşu ülkede devam eden yangınlara ilişkin konuşan sağcı Devlet Bakanı Voridis, "Yangının sebebi Türk ajanları mı, hayvan besleyicileri mi yoksa manyak bir kundakçı mı bu değerlendirilecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da devam eden şiddetli orman yangınları ülkeyi derinden etkilemeye devam ediyor. Yangınlarla mücadelenin sürdüğü ülkede, alevler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi.

Öte yandan, kritik gelişmelerin yaşandığı bir süreçte Yunanistan basınına konuşan sağcı Devlet Bakanı Makis Voridis, yangınlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uluslararası antlaşmalar uyarınca gayrı askeri statüde olan Rodos Adası'ndaki yangınlara dikkat çeken gazeteci, Bakan Voridis'e "Bazı insanlar özellikle turizmimizin mücevherlerinden biri olan ve askerden arındırılması istenen adalar arasında yer alan Rodos'u merak ediyor. Asimetrik bir saldırıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüp düşünemeyeceğimizi merak edenler var. Sizin görüşünüz nedir?" diye sordu. Voridis ise, soruyu şu ifadeler ile yanıtladı: "Yangının sebebi Türk ajanları mı, hayvan besleyicileri mi yoksa manyak bir kundakçı mı bu değerlendirilecek. Bu konunun, Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nı ilgilendirdiğini düşünüyorum." 

MUHALEFETTEN TEPKİ

Voridis'in açıklamaları, Yunanistan muhalefetinin tepkisini çekti. Muhalif yayın organları, bu açıklamaları 'hükümetin kamuoyunun dikkatini dağıtmaya yönelik bir girişim' olarak değerlendirdi.

Ana muhalefet partisi SYRIZA Parlamento Grubu Başkanı Socrates Famellos, önleme, hazırlık ve kapsamlı bir planın önemini vurgulayarak, doğal afetlerin etkilerini azaltmaya yönelik adımların atılmasını talep etti. SYRIZA, aynı zamanda acilen Atina'da siyasi liderlerin Cumhurbaşkanı'nın önderliğinde bir araya gelip yangın meselesini görüşmesini istedi.

VOLOS VE EĞRİBOZ'DA TAHLİYELER 

Yunanistan genelinde yangınlarla mücadele sürerken, özellikle Volos ve Eğriboz bölgelerindeki köylere yönelik tehdit artıyor. İtfaiye ve Sivil Savunma ekipleri yoğun bir şekilde çalışarak, yangınların yayılmasını önlemeye çabalıyor. Bazı yerleşim bölgelerinde tehlikenin artması üzerine tahliyeler gerçekleştiriliyor. Yüzlerce itfaiyeci ve çok sayıda araç, uçak ve helikopter desteğiyle yangınlarla mücadele ediyor.

Rodos'un güneyinde yangınlar onuncu gününde de devam ediyor. Eğriboz'da yeniden alevlenen noktalara müdahaleler olurken, Halkidiki'den yeni bir yangın haberi geldi. Kifissia'da çıkan bir yangın kontrol altına alınırken Korfu'da durum göreceli olarak düzelmiş durumda. Lamia'dan da alevlerin arttığı belirtildi. Tithorea'da ağır yanıklara maruz kalan bir yurttaş entübe edildi. Büyük yangınlardan itfaiyecilerin de etkilendiği bazı askerlerine hastanelere kaldırıldığı açıklandı. 

YANGINLARIN EKOSİSTEME ETKİSİ

Yangınlar sadece insanları ve yerleşim alanlarını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda doğal yaşamı da ciddi şekilde tehdit ediyor. Karystos ve Platanistos bölgelerindeki yangınlardan dolayı büyük hayvan kayıpları kayıtlara geçti. Aynı zamanda yangından etkilenen bölgelerde otlaklar, arı kovanları gibi doğal kaynaklar yok oluyor. Bu durum, hem çiftçiler hem de arıcılar için büyük zararlar doğuruyor.

MİÇOTAKİS, CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Başbakan Kiriakos Miçotakis, perşembe günü Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde aylık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. "Bu günler zor ve çok üzücü Sayın Cumhurbaşkanı; zira orman yangınlarıyla mücadelede görev başında şehit düşen Yunan Hava Kuvvetleri'nin iki pilotunun ve ateş girdabından kaçmaya vakit bulamayan iki vatandaşımızın yasını tutuyoruz" diyen Miçotakis, şöyle devam etti: "Hiç şüphe yok ki, benzer durumlar Akdeniz'in her yerinde yaşanıyor; iklim krizi burada ve hepimizi etkiliyor, belki de bilim adamlarının bizi uyardığından daha şiddetli bir şekilde."