Yunanistan'da sağlıkçılardan özelleştirmeye karşı grev
Yunanistan'da sağlık çalışanları, özelleştirmeye karşı Parlamento binası önünde bir araya gelecek.
DUVAR - Komşu Yunanistan'da sağlık çalışanları, devlet hastanelerinin özelleştirilmesi girişimine ve Sağlık Bakanlığı'nın yeni tasarısına karşı başkent Atina'da ve yurt genelinde sokaklara çıkıyor. Sağlık çalışanları dernekleri OENGE, PDOEDIN ve HINAP, hastanelerde 24 saatlik grev ve iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor.
Sağlık alanında yeni bir özelleştirme dalgası olarak ele alınan yeni yasa tasarısı, milletvekili seçimleri öncesinde alelacele bir şekilde Kiriakos Miçotakis hükümeti tarafından meclisten geçiriliyor. Sağlık sektörü çalışanları hükûmetin bu adımına tepki gösteriyor.
Atina'da sağlık çalışanları ve diğer hastane personeli, 'hükümetin özel sağlık sektörü ve büyük hastane sahipleri uğruna kamu sağlığını hiçe sayan stratejik hedeflerine karşı büyük ve gürültülü bir muhalefet dalgası yaratılması' hedefi ile perşembe günü saat 13.00'te Parlamento önünde yapılacak grev eylemine vatandaşların kitlesel destek vermesi çağrısında bulundu.
Yunanistan'da muhalefete yakın duran basın kuruluşları, söz konusu eylemleri 'kamu hastanelerini tamamen özelleştiren, halkın sağlığını daha da pahalı bir metaya ve birkaç kişinin ayrıcalığına dönüştüren ve halkın büyük çoğunluğunu daha da bozulmuş sağlık hizmetlerine mahkûm eden politikaya tepki' sözleriyle niteledi.
'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ'
OENGE Başkanı Aphrodite Regiou, "Tasarının geri çekilmesi için mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız" diyerek tam ve özel istihdamın kaldırılmasıyla birlikte, hastane doktorlarına gelirlerini artırmak için hastaların ceplerini yağmalamaları yönünde şantaj yapıldığını ve hastanelerin özel sağlık hizmetlerinin 'kargaları' tarafından ticari faaliyetlerin geliştirilmesi için bir 'merkeze" dönüştürüldüğü' uyarısında bulundu.
'HASTANELER SENDİKACILARA AİT DEĞİL'
Sağlık emekçilerinin tepkilerini değerlendiren Sağlık Bakanı Thanos Plevris, yeni yasa tasarısına tepki gösteren sağlık çalışanlarını 'küçük siyasî çıkarları temsil eden azınlık ve marjinal unsurlar' olarak tanımladı. Tepkileri Yunanistan medyasına değerlendiren Plevris, 'kamu hastanelerinin sendikacılara değil halka ait olduğunu' savundu. Plevris ayrıca, sağlık emekçilerine yönelik olarak 'halkın hükümetleri seçtiği ve herkesin bu kaideye saygı göstermesi gerektiği' mesajlarını verdi.
Plevris'in ardından OENGE'den başka bir açıklama geldi. Açıklamada, "Hastane doktorlarının ve sağlık çalışanlarının, bir bütün olarak muhalefetin hedefi, halkın kamu hastanelerine gerçek anlamda erişebilmesidir. Mücadele, gelirleri ne olursa olsun hastaların modern, tamamen ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve doğrudan veya dolaylı olarak sağlık girişimcilerine gönderilmemeleri içindir" denildi.
Açıklamada ayrıca, "Bakan azınlıkların zayıflığını görmek istiyorsa aynaya bakabilir. Siyasî liderliğin çılgınca çabalarına rağmen, kamu sağlık hizmetlerinin mezar kazıcısı olan tasarıyı kabul eden tek bir sağlık kuruluşu yok. Hem OENGE ve üye dernekleri hem de Panhellenik Tabipler Birliği ve PIS üyesi Tabipler Birlikleri, oybirliğiyle aldıkları kararlarla tasarıya açıkça karşı çıkıyor" ifadelerine yer verildi.