Yunanistan'da 'telekulak' skandalı: Dışişleri Bakanı ve eski başbakan da listede
Documento gazetesi, Yunanistan'da 'telekulak' skandalı kapsamında Dışişleri Bakanı Dendias ile eski başbakan Andonis Samaras'ın da dinlendiğini yazdı.
DUVAR - Komşu Yunanistan'da dinleme skandalı yeniden gündemde. Ana muhalefete yakın duran Documento gazetesi, dün Başbakan Kiriakos Miçotakis'in 'dinleme listesinde' yer alan yeni isimleri yayımladı. Miçotakis'in eski başbakan Andonis Samaras dahil olmak üzere bir dizi yakın mesai arkadaşının mesajlaşmalarını takip etmesine dair iddialar kamuoyuyla paylaşıldı.
Documento gazetesinin yayınladığı listede Samaras'ın yanı sıra, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ve iktidardaki Yeni Demokrasi'nin kıdemli bir dizi üyesinin ismi yer aldı. Listede ayrıca ana muhalefet partisinde politikacılar da bulunuyor. Gazeteye göre, Miçotakis'in emri doğrultusunda Yunanistan'ın ulusal istihbarat teşkilâtı, politikacıların eşlerini, gazetecileri ve ayrıca bir komedyeni de takibe aldı.
SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Miçotakis hükümetinden konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada, gazetenin iddialarının araştırılması gerektiği ve şu ana dek iddiaları destekleyen verilerin kamuoyuna yansımadığı belirtildi. Hükümet Sözcüsü Yannis Ekonomou, 'yetkili makamlar tarafından kapsamlı bir soruşturma yapılması' çağrısında bulunurken, gazetenin yayıncısını 'ulusal bir iftiracı' olmakla suçladı.
SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ
İddiaların odağında, hükümetin kullanmadığını iddia ettiği yasadışı 'Predator' yazılımı ile hedef alınan bir dizi isim yer aldı. Söz konusu isimler, Miçotakis hükümetinden iddialara yanıt vermesini talep etti.
Dinleme skandalına ismi karışanların açıklamalarını, Yüksek Mahkeme Savcısı Isidoros Doyakos'un müdahalesi takip etti. Doyakos, Atina Savcılığı'na iddialarla ilgili bir ön ceza soruşturması yürütmesi ve gazetenin yayıncısı Documento'nun sahibi gazeteci Kostas Vaksevanis'i ifadeye çağırması talimatını verdi.
MİÇOTAKİS'İN YAKIN MESAİ ARKADAŞLARINDAN TEPKİ
Atina'da söz konusu iddialara, Başbakan Miçotakis'in yakın mesai arkadaşları da tepki gösterdi. Listede yer alan Yeni Demokrasi Kurumlar Komitesi üyesi Olga Kefalogiannis, telefon dinleme olayının tüm yönleriyle aydınlatılması çağrısında bulundu. Ant1 televizyonuna konuşan Olga Kefalogianni, savcının müdahalesini beklediğini vurguladı.
Bu arada ana muhalefet partisi Syriza adına Nassos İliopoulos, Başbakanı telefon dinleme uygulamalarını koordine etmekle suçlarken, Pasok lideri Nikos Androulakis, Miçotakis ve skandala karışan kişiler tarafından özel hayatın gizliliği kaidesinin darbelenmesi yolu ile siyasi hayatın zehirlediğini vurguladı. Eski maliye bakanı Yanis Varofakis'in lideri olduğu Mera25 ise skandalın, siyasi çürümenin ötesinde, halka devasa bir kamu borcu köleliğinin ne anlama geldiğini gösterdiğine dikkat çekti.
Syriza'nın üst düzey yetkililerinden olan Milletvekili Efi Ahçıoğlu, Skai televizyonunda, hükümetin yasa dışı adımlarının ifşa olduğunu ve muhalefetin seçimler öncesinde siyasi atağa geçtiği bir dönemde, Mitçotakis'in sorumluluğu altında Başbakanlık tarafından organize edilen bir izleme ve örtbas etme operasyonunun söz konusu olduğunu belirtti. Ahçıoğlu, "Androulakis ve Koukakis ile ilgili izleme verileri halihazırda büyük bir skandaldır. Başbakanlık Sarayı'nın kalbinden gelen orkestra edilmiş bir dinleme müdahalesi söz konusu. Miçotakis'in açık sorumluluğu söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.
Atina'da Syriza kulvarlarında dinleme skandalı ile olarak tüm yargı seçeneklerinin zorlanması ve skandalın gerek ulusal gerekse de Avrupa düzleminde gündeme getirilmesi seçenekleri ele alınıyor.
YURT DIŞINDAN TEPKİLER
Atina'daki iddiaları yurt dışından da tepkiler geldi. PEGA komitesi raportörü Sophie in Veld, soruşturma komisyonunun yeniden açılması ve Europol'ün müdahale etmesi çağrısında bulunurken, PEGA komitesi üyesi Saskia Brickmont ise Başbakan'ın istifası ve seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Sınır Tanımayan Gazeteciler ise, iddialar karşısında şoke olduklarını belirterek skandalın bağımsız ve derinlemesine soruşturulması gerektiğini belirtti.
Söz konusu iddialar, uluslararası basında da yer buldu. Fransız Le Figaro, yeni gelişme hakkında, "Yunanistan'ın eski bir başbakanı ve halen görevde olan bazı bakanlar yasadışı olarak dinlenen kişiler arasında gösteriliyor. Documento'ya göre dinleme skandalının kurbanları arasında eski Başbakan Antonis Samaras, mevcut Dışişleri, Maliye, Kalkınma, Çalışma ve Turizm Bakanları ile Olympiakos ve Nottingham Forest futbol kulüplerinin sahibi armatör Vangelis Marinakis de bulunuyor" yorumunda bulundu.
Politico ise telekulak skandalının yeni bir boyut kazandığını ve daha da genişlediğini belirtti. Haberde, "Yazılımın hedef aldığı iddia edilen kişilerin tamamının cihaza virüs bulaştıran bağlantıya gerçekten tıklayıp tıklamadığı net değil. Gazetenin ulaştığı yetkililerin çoğu hedef alındıklarından haberdar olmadıklarını ya da yorum yapmayacaklarını söyledi" ifadelerine yer verildi.