Yunanistan'dan 'altın vize' için gerekli yatırım tutarını artırma kararı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ülkede yatırım yapma karşılığında kişilere oturma izni sağlanmasını öngören 'altın vize' için gerekli olan minimum meblağı 800 bin euro'ya çıkarabileceklerini söyledi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkede 250 bin euro (yaklaşık 8,2 milyon lira) değerinde mülk karşılığında yabancılara 5 yıllık yenilenebilir oturma izni verilmesini öngören 'altın vize' uygulamasında değişikliğe gidileceğini açıkladı. 

Reuters'ın haberine göre, 2014 yılında uygulamaya giren 'altın vize'de yapılması planlanan değişiklikle birlikte, taşınmazlara yönelik talebin yüksek olduğu şehir ve adalarda yabancılarda aranacak minimum yatırım miktarı 800 bin euro'ya yükseltilecek. 

'SINIR, 800 BİN EURO'YU BULABİLİR'

Geçen yıl da başkent Atina ile en büyük ikinci kent olan Selanik'in bazı mahallelerinde ve Mykonos ile Santorini adalarında bu limit 500 bin euro'ya yükseltilmişti. 9 Şubat Cuma günü parlamentoda konuşan Yeni Demokrasi (YD) lideri ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, hükümetin bu meblağı bazı bölgelerde biraz daha yükseltmeyi değerlendirdiğini söyledi. Miçotakis, bunların hangi bölgeler olduğu hakkında detay vermedi. 

Miçotakis, "Bunu Maliye Bakanı ile görüşüyoruz; çok yakın zamanda bir duyuru yapabileceğimize de inanıyorum: Altın vize yatırımlarındaki eşikte ciddi bir artış daha yapmayı değerlendiriyoruz" dedi. Başbakan, sınırın 800 bin euro'yu bulabileceğini söyledi.

AVUSTRALYA 'ALTIN VİZE' UYGULAMASINI KALDIRMIŞTI

Resmi rakamlara göre, Yunanistan, 2018 yılından bu yana 17 bin 500'ü aşkın 'altın vize' verdi. Bu kişilerin yüzde 61'ini Çin vatandaşları oluşturuyordu. Yunanistan'da oturum ya da vize almak, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı tanıyor.

Son olarak, benzer bir uygulamaya sahip olan Avustralya, 'altın vize'den yararlanan kişilerin yüzde 85'inin Çin vatandaşı olduğunu bildirmiş, 'yolsuzluğa bulaşmış' yetkililerce 'yasadışı fonları' ülkeye getirmek için kullanılmakla eleştirilen programı kaldırmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)