Yunanistan'la yeni rekabet: Kokoretsi birinci, kokoreç dördüncü
TasteAtlas sitesinin sakatattan yapılan yemekleri puanladığı listesinde birinci sıra Yunanistan'ın kokoretsisi oldu. Türkiye'den kokoreç ise listenin dördüncü sırasında kendine yer buldu.
DUVAR - TasteAtlas sitesi sakatattan yapılan yemekleri puanladı. Listenin 2'nci sırası Bulgaristan'ın oldu, ilk sırada kokoretsi ile Yunanistan yer aldı. Türkiye'den kokoreç ise listenin dördüncü sırasında kendine yer buldu.
Yunanistan basını durumu okuyucularına manşetten sundu. Haberde kokoretsinin, Türkiye'deki halinden biraz farklı olduğuna da yer verildi.
Türkiye'de kokoreç için sadece bağırsak kullanılırken, kokoretsinin yapımında böbrek ve ciğerler de kullanılıyor.
TasteAtlas şu ifadeleri kullandı.
"Geleneksel Yunan sakatat yemeği kokoretsi, dünyanın en beğenilen sakatat yemekleri listesinde 1'inci sırada yer aldı. Türk kokoreçinin neden 4'üncü sırada yer aldığı merak edilebilir - bu aynı yemek değil mi? Kısa cevap hayır. Her ikisi de şişte pişirilen geleneksel sakatat yemekleri olmasına rağmen, farklı mutfak geleneklerinden geliyorlar ve bazı önemli farklılıkları var.
Yunan mutfağında akciğer, böbrek, yürek ve karaciğer gibi kuzu sakatatları kullanılırken, Türkiye'de ince ve kalın bağırsak ile ek bir malzeme kullanılmaz. Türkler sadece bağırsak kullanırken, Yunanlılar bağırsağı ciğer, böbrek, ekmek ve baharatlarla doldururlar.
Adil olmak gerekirse, hem Türk hem de Yunan mutfakları tarafından benimsenen ve her biri kendi mutfak geleneklerine göre kendi benzersiz dokunuşlarını ekleyen bir Balkan yemeğidir. Coğrafi ve tarihi bağlantıları olan kültürler arasında benzer yemeklerin paylaşılması alışılmadık bir durum değildir. Kökeni hakkındaki tartışmalara odaklanmak yerine, bu kültürel varyasyonlardan ortaya çıkan harika farklılıkları kutlamak ve takdir etmek daha keyifli ve zenginleştirici değil mi?"