'Yunuslarla konuşan kadın' 50 yıl sonra itiraf etti: NASA araştırmasının tepki çeken sonu...
Yunusların nasıl iletişim kurduklarını anlamak için 1960'larda gerçekleştirilen NASA araştırmasına katılan Margaret Howe Lovatt, 50 yıl sonra deneyin ayrıntılarını itiraf etti...
DUVAR - Margaret Howe Lovatt, 1960'ların başında NASA tarafından finanse edilen bir projenin parçası olarak yunusları araştırmaya başladı. Karayipler'deki St. Thomas adasında gerçekleştirilen araştırmanın amacı, yunusların kendi aralarında nasıl iletişim kurduklarını çözmekti. Deneyden yaklaşık 50 yıl sonra Lovatt, kendisine aşık olan yunus balığıyla cinsel ilişkiye girdiğini itiraf etti.
Peki, dünyada sansasyon etkisi yaratan bu itirafa giden süreç nasıldı?
Araştırma ekibinde, sinir bilimci Dr. John Lilly de vardı. 1961 tarihli yarı bilim kurgu kitabı 'Man and Dolphin', yunusların insanlarla iletişim kurmak istediği (ve muhtemelen iletişim kurabilecekleri) teorisini tartışıyordu. Lilly'nin yazıları, türler arası iletişime bilimsel bir ilgi uyandırdı ve bu da, St. Thomas'taki deneyin ilhamlarından biriydi.
Lovatt, 1963 yılında hiçbir bilimsel arka planı olmamasına rağmen, yaşadığı St. Thomas'ta kurulan laboratuvarını ziyaret etti. Çat kapı laboratuvara giden Lovatt, şans eseri araştırmaya dahil oldu. Bilimsel eğitimi olmamasına rağmen Lovatt'ın hayvan davranışlarını sezgisel bir şekilde gözlemleyebildiği ortaya çıktı ve uzmanlar, ona istediği zaman laboratuvarı ziyaret edebileceğini söyledi.