Yurt dışı üniversitelerine hazırlık ortaokulda başlar
EduNeta'nın kurucusu Fatma Yenilmez, yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin sahip olması gereken beceriler ve izlemeleri gereken yol haritasına dair bilgiler verdi.
DUVAR - Son yıllarda, yurt dışında eğitim alma hedefi olan öğrencilerin sayısı giderek artıyor. Ancak bu hedefe ulaşmak, göründüğü kadar kolay değil. EduNeta'nın kurucusu Fatma Yenilmez, yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin sahip olması gereken beceriler ve izlemeleri gereken yol haritasını anlattı
'LİSE DÖNEMİNDE HAZIRLIK YETMEZ'
Genellikle öğrenciler, lisede okurken yurt dışına gitmeye karar verip sürece hazırlanmaya başlıyor. Fatma Yenilmez bu konuda yanlış bir stratejiye dikkat çekiyor: "Bu, tamamen değiştirilmesi gereken bir yaklaşım. Yurt dışı üniversitelerinden kabul almak göründüğü kadar kolay değil. Ayrıca kabul almak ayrı bir süreç, mezun olmak ise bambaşka bir süreçtir. Maalesef, Türkiye’den yurt dışı üniversitelere giden öğrencilerin büyük bir kısmı mezun olmadan geri dönüyor."
'ÖĞRENCİLER RAKİPLERİNİ AŞMALI'
Yurt dışı üniversitelerinden kabul sürecinde dünyadaki tüm öğrencilerle rekabet edildiğini belirten Yenilmez, şu vurguyu yapıyor: "Onların seviyesinde bir eğitim görmeniz yetmez; daha üstün olmalısınız. Sadece not ortalamanız veya başarılarınız yeterli değildir. Akademik başarınızın yanında kişisel becerilerinizi de ön plana çıkarmanız gerekiyor."
'HAZIRLIK ORTAOKULDA BAŞLAMALI'
Fatma Yenilmez, yurt dışında okumak isteyen öğrencilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini şu sözlerle anlatıyor: "Akademik ve kişisel beceriler daha ortaokulda oturtulmalı. Ardından köklü bir lisede eğitim alarak yurt dışının kapılarını açabilirler. Ancak bu liselerde öğrenci olabilmek için önce LGS’de başarı göstermeleri gerekiyor. Bu nedenle EduNeta’da çocuklarımız sınava hazırlanmanın ötesinde, altyapılarını sağlamlaştırıyor. Onların farkındalıklarını arttırıyor ve çözüm yeteneklerini geliştiriyoruz."
Kişisel becerilerin önemine dikkat çeken Yenilmez, şu ayrıntıları paylaşıyor: "Öğrencilerimiz genellikle ders çalışmayı tam anlamıyla bilmiyor. Nereden başlamalı, nasıl bir yol izlemeli ve kendilerini nasıl hedefte tutmalılar; bu konularda eksiklikleri var. Ders çalışmayı yemek yemek ya da su içmek gibi hayatın bir parçası haline getirmeleri gerekiyor. Ardından, zamanı planlama ve verimli kullanma becerilerini geliştiriyoruz. Veliler genellikle Türk eğitim sisteminin yoğunluğunu eleştirir, ancak gelişmiş ülkelerin eğitim sistemi bizimkinden çok daha yoğundur. Temeli sağlam tutmak bu farkın kilit noktası."
'BAĞIMSIZ ÇOCUKLAR YETİŞTİRİLMELİ'
Çözüm becerilerinin nasıl geliştirildiğini soranlara Fatma Yenilmez şu örneği veriyor: "Şu anki nesil, genellikle ailenin kanatları altında büyüyor. Zorlandıklarında bırakıyor, sorumluluğu başkasına atıyorlar. Ancak çocuklar birer birey. Yurt dışına gittiklerinde kimse onların yerine ödev yapmayacak ya da sorunlarını çözmek için yardıma koşmayacak. EduNeta olarak öğrencilerimizi kendi problemlerine çözüm bulan, sorumluluğunu alan bireyler haline getiriyoruz. Sorunlarla yüzleşiyor, hatalarından ders alıyor ve kendilerini geliştiriyorlar. Bu becerileri kazanan öğrenciler dünyanın neresine giderse gitsin başarıyor."
Fatma Yenilmez, EduNeta mezunlarının yurt dışında başarılı olmasının ardında yatan faktörleri şu sözlerle özetliyor: "Güçlü bir altyapı, iyi bir lise, akademik başarı, çözüm becerileri ve hedef koyma disiplininden oluşan bir kombinasyon bu başarının anahtarıdır."
(BÜLTEN)