Yurtta 1 Mayıs: Bu düzeni değiştireceğiz

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda emekçiler sokağa çıktı. Mitinglerde yapılan açıklamalarda çalışanların hak talepleri dile getirildi, AK Parti iktidarına yönelik eleştiriler yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, işçiler, kamu emekçileri, kadınlar ve gençler alanlara çıktı. Farklı şehirlerde benzer hak taleplerinde bulunan, adalet ve özgürlük çağrısı yapan emekçiler zaman zaman polis engellemeleri ile de karşılaştı.

SİİRT: İŞÇİLER HALAY ÇEKMESİN DİYE POLİS HOPARLÖRE EL KOYDU

Siirt'te sendikalar öncülüğünde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenmek istenen 1 Mayıs mitingine izin verilmediği için sadece basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamanın ardından hoparlörden müzik sesi yükselmesi üzerine işçiler, halay çekmeye başlayınca polis hoparlöre el koydu. Sendika temsilcileri ve polis arasında kısa süreli arbede yaşanınca HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş tepki gösterdi. Hoparlörün el konulması ile polis amirinin, “Gidin Nevruz'da oynayın” demesi üzerine tartışma büyüdü.

Siirt'te 1 Mayıs mitingine izi verilmediğinden sadece basın açıklaması yapıldı.

Beştaş polis yetkilisine, “Her yer bizim alanımız, bu il bizim ilimiz, oraya buraya gidin diyemezsin" dedi. Tepkisini sürdüren Beştaş, “Bu hukuk dışılıktan vazgeçin, sizden korkacak bir Siirt yok. Gelip bize 'burayı terk edin' diyor. Burası bizim, sizin değil. Nerede, nasıl halay çekeceğimizi size mi soracağız” dedi.

BOLU: EMEĞİN, EŞİTLİĞİN VE BARIŞIN HAKİM OLDUĞU BİR DÜNYA İSTİYORUZ

Bolu'da yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen 1 Mayıs yürüyüşü alkışlar ve zılgıtlarla yapıldı. Kardelen Meydanı’nda düzenlenen mitingde açılış konuşmasını Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı yaptı. Kulalı, Gezi Davası'nda hapis cezasına çarptırılan Mücella Yapıcı ve Can Atalay’ın mektubunu okudu. Bolu Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı da Serdar Koçyiğit yaptı. Koçyiğit, "bu düzenin yurttaşların hakkını, hukukunu çiğnediğini ve adaletsizliği büyüttüğünü" söyledi.

Bolu'da 1 Mayıs yürüyüşü.

"Seçme, seçilme hakkının yok sayıldığını, belediyelere kayyumlar atandığı, vekillerin cezaevlerine konulduğunu, cezaevlerinin tabutluğa ve işkence merkezlerine dönüştürüldüğünü, kitlesel tutuklamaların hız kesmediğini" söyleyen Koçyiğit, “Tek adam rejiminin sona ermesi, demokrasi ihtiyacı ve köklü bir değişim talebi mutlu bir azınlık dışında tüm kesimlerin ortak talebidir. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu, işsiz kalınmadığı, aç yatılmadığı bir dünya ve ülke istiyoruz. Birleşerek yaratacağız. Birleşerek değiştireceğiz” diye konuştu. 

Van mitinginde konuşan HDP Milletvekili Sezai Temelli, "tüm çözümsüzlüğün nedeninin mevcut iktidar olduğunu" söyledi. 

VAN: TEK YOL BİRLİK OLMAK

Van'da Musa Anter Barış Parkı'nda 1 Mayıs mitingi düzenlendi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alana siyasi partiler, kitle örgütleri, sendikalar katıldı. Mitingde konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "ülkedeki mevcut ekonomik, siyasal kaosun tek sorumlusunun AKP-MHP iktidarı olduğunu" belirtti. "Tüm çözümsüzlüğün nedeninin mevcut iktidar olduğunu" söyleyen Temelli, "bundan kurtulmanın tek yolunun birlik olmaktan geçtiğini" ifade etti.

MALATYA: KATILIM YOĞUN OLDU

KESK, DİSK ve TMMOB çağrısıyla aralarında HDP , EMEP, TİP ve CHP’nin de bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı 1 Mayıs kutlaması yürüyüşle başladı. Emeksiz alt geçidinde bir araya gelen binlerce kişi, kortej oluşturarak 1 Mayıs’ın kutlanacağı Emeksiz Meydanı’na yürüdü. Geçtiğimiz yıllarda pandemi kısıtlamalarının gölgesinde sönük kalan 1 Mayıs kutlamalarının aksine bu yılki kutlamada yoğun bir katılım hakimdi.

1 Mayıs tertip komitesinin kararıyla siyasi parti temsilcileri konuşma yapmadı. Bunun yerine emek örgütleri temsilcilerinin yaptıkları konuşmalarda tütün üreticilerinin yaşadıkları sorunlara, hayat pahalılığına, işsizliğe ve doğa talanına dikkat çekildi. Malatya’da artan madencilik faaliyetlerinden de bahsedilerek şehrin doğasının rant uğruna yok edildiği belirtildi.

Malatya KHK Platformu adına yapılan konuşmada Özlem Gürcü, sorunlarını dile getirdi.

Malatya KHK Platformu adına yapılan konuşmada Özlem Gürcü, bir gece yarısı kanun hükmünde kararnamesiyle 152 bin kamu emekçisinin ihraç edildiğini belirterek “Hakkımızda hiçbir soruşturma olmadan görevlerimizden alındık. Ağır cezalarda yargılandık, işkence gördük, haksız yere hapis edildik" dedi.

10 Ekim 2015 Ankara Barış Mitingi'nde İŞİD saldırısında vefat edenlerin de anıldığı 1 Mayıs kutlamaları Emeksiz Meydanında zılgıt, slogan, marşlar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

ŞIRNAK: SORUNLARIMIZ KATLANARAK ARTIYOR

Şırnak 1 Mayıs etkinliği polis ablukası altında kutlandı. Yürüyüş ve halay izni verilmeyen etkinliğe Şırnak KESK Şubesi üyeleri, Şırnak Eğitim-Sen Şubesi üyeleri, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Şırnak HDP Milletvekili Nuran İmir katıldı. KESK Şubeler Platformu adına ortak basın açıklamasını Adnan Şenbayram yaptı. Şenbayram, "Yıllardır emeğimizle, alın terimizle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi veriyoruz. Sorunlarımız katlanarak artıyor. Kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Ekmeğimiz her geçen gün küçülüyor. Elektrik, doğalgaz, gıda, akaryakıt, ulaşım, kiralar başta olmak üzere ardı arkası kesilmeyen zamlar, enflasyon ve dövizdeki artış yoksulların, ezilenlerin, işçi ve emekçilerin yaşamını daha da çekilmez hale getiriyor. İşsizlik rekor üzerine rekor kırıyor" dedi.

Şırnak'ta 1 Mayıs etkinliklerine izin verilmedi.

On milyonların açlık sınırında yaşadığını belirten Şenbayram, açlığın yüzde 1’in gözünün doymamasından kaynaklandığını söyledi. Şenbayram "Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik büyürken diğer yanda sermaye kesimi servetlerine servet katıyor. Çünkü 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını, bir avuç patronu ve ayrıcalıklı zümreyi korumak için seferber ediyor" diye konuştu.

URFA: GREVLERİN YASAKLANMADIĞI BİR SÖZLEŞME İSTİYORUZ

Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Ali Şelli Parkı'nda bir araya gelen binlerce kişi 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Etkinliğe KESK, DİSK ve TMMOB, HDP, EMEP, TİP ve CHP’nin de bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Ali Şelli Parkı'nda bir araya gelen binlerce kişi 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı.

Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan konuşmada avukat Ahmet Atış, zamlara ve işsizliğe dikkat çekti. İşçilerin sendikalı oldukları için işten atıldıklarını söyleyen Atış, "Çalıma hakkımız elimizden alınıyor. Sendikalı olduğu için işçiler işten atılıyor. Belediyelere kayyımlar atanıyor. Milletvekili cezaevine konuluyor. Kadınların üzerine yıkılan yükler artıyor. Akademisyen bilim adamları yurt dışına gidiyor. Grevlerin yasaklanmadığı bir sözleşme istiyoruz. Birleşerek gerçekleştireceğiz, birleşerek değiştireceğiz” şeklinde konuştu. (YURT HABERLER)