Yüzlerce göçmen ABD’ye gitmek üzere Meksika'dan yaya olarak yola çıktı

Donald Trump'ın kazanması halinde sınırı kapatma vaadini yerine getireceğinden endişe eden göçmenler, Meksika'dan ABD'ye doğru yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüzlerce göçmen, ABD sınırına ulaşabilmek için pazar günü Meksika'nın güney sınırından yaya olarak yola çıktı. Göçmen grubu içinde bazıları kasım ayında yapılacak seçimlerden önce ABD sınırına ulaşmayı umduklarını çünkü Donald Trump'ın kazanması halinde sınırı sığınmacılara kapatma vaadini yerine getireceğinden korktuklarını söyledi.

'İZİNLERİN ENGELLENMESİ RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

VOA Türkçe'nin aktardığına göre El Salvadorlu Miguel Salazar, “Sınırı geçme izinlerinin engellenmesi riskiyle karşı karşıyayız” dedi. Salazar, yeni bir Trump yönetiminin, sığınmacıların ABD'ye yasal yollardan girmek için kullandıkları CBP One adlı uygulama aracılığıyla göçmenlere randevu vermeyi durdurabileceğinden korkuyor. Göçmenler bu uygulamayı kullanarak ABD sınır karakollarından randevu alarak yetkililere durumlarını anlatıyorlar.

Uygulama sadece göçmenler Mexico City'ye ya da kuzey Meksika'daki eyaletlere ulaştığında çalışıyor. 37 yaşındaki Salazar, “Herkes bu rotayı kullanmak istiyor” diyor.  Grup, pazar günü Meksika'nın güneyindeki Ciudad Hidalgo şehrinden yola çıktı. Şehir, Meksika'nın Guatemala ile olan sınırını belirleyen nehrin yanında bulunuyor.

Bazıları daha kuzeydeki şehirlere gitmek için haftalardır Ciudad Hidalgo'da izin beklediklerini söyledi.

Son yıllarda Meksika'dan geçmeye çalışan göçmenler, çetelerin saldırısına uğrama ya da seyahat ederken Meksikalı göçmenlik yetkilileri tarafından durdurulma riskini azaltmak için büyük gruplar halinde organize oluyor. Ancak göçmen grupları, yüzlerce kilometre yürümekten yoruldukları için Meksika'nın güneyinde dağılma eğilimi gösteriyor.

Son zamanlarda Meksika, göçmenlerin ABD sınırına otobüs ve trenlerle ulaşmasını da zorlaştırdı. Ülkeye vizesiz giren göçmenlere nadiren seyahat izni veriliyor ve binlerce göçmen Meksika'nın merkezinde ve kuzeyindeki kontrol noktalarında göçmenlik bürosu memurları tarafından gözaltına alınarak ülkenin güneyindeki kasabalara geri gönderiliyor.

'ANAVATANIMIZDA İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAYAMIYORUZ'

 55 yaşındaki Kübalı göçmen Oswaldo Reyna, 45 gün önce Guatemala'dan Meksika'ya geçti ve sosyal medyada duyurulan yeni göçmen grubuna katılmak için Ciudad Hidalgo'da bekledi. Trump'ın göçmenlerle ilgili son yorumlarını ve göçmenlerin ABD'yi nasıl “istila etmeye” çalıştıkları yönündeki sözlerini eleştiren Oswaldo Reyna, “Biz suçlu değiliz. Bizler hayatta ilerlemek için ülkemizi terk eden çalışkan insanlarız çünkü anavatanımızda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz” dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler abd meksika