Yüzüklerin Efendisi dizi ekibinden siyah elf tartışmasına yanıt: Tolkien herkes içindir

Yüzüklerin Efendisi dizisinin yaratıcı ekibi ve yapımcısı, oyuncu seçimlerine yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Ekip, Amazon’un yeni uyarlamasının herkes için olacağını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde Amazon'un "Yüzükleri Efendisi" dizisi "Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri"nin ilk görselleri paylaşıldı. Paylaşılan karakter posterlerindeki siyah elf karakteri sosyal medyada tartışma yarattı. Dizinin yapımcılarından Lindsey Weber tartışmaların ardından bir açıklama yaptı. 

Kayıp Rıhtım'ın Indie Wire'dan aktardığına göre, tartışmaların odağında Ismael Cruz Cordova tarafından canlandırılan Silvan Elfi Arondir’in ten rengi yer aldı. Cordova'nın yanı sıra insan şifacı Browyn karakterini oynayan Nazanin Bonjadi ve ilk defa siyah bir cüceye hayat veren Sophia Nomvete de kimi sosyal medya kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılandı. Hayranların bir kısmı oyuncu seçimi nedeniyle Tolkien’in eserlerine sadık kalınmadığını ve 'küçük bir grubu' mutlu etmek adına eserleri yok ettiğini iddia ederken, diğer kısım ise Tolkien eserlerinin günümüze uyarlanması gerektiğini düşündüğünü belirtti. 

.

Uyarlamanın arkasındaki ekip, yapılan oyuncu seçimlerinin Tolkien hayranları arasında bir tartışma yaratacağının farkında olduğunu belirtti. Serinin yapımcısı Lindsey Weber ise, Peter Jackson’ın sinemaya uyarladığı "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesinden sonra, insanların oyuncu seçimleri üzerine bu tip söylemlerde bulunabileceğini bildiklerini aktardı.

'TOLKIEN HERKES İÇİNDİR'

Weber şu ifadeleri kullandı.

"Bir Tolkien uyarlaması olarak dünyanın aslında nasıl olduğunu anlatmak bize çok doğal geldi. Tolkien herkes içindir. Yarattığı kurgu ırklar en iyi işlerini kültürlerinin izolasyonlarından çıktığında ve diğerleriyle bir araya geldiğinde ortaya koyabildi."

'BİR ELFİN SİYAH OLMASINDAN BU KADAR RAHATSIZ OLAN KİŞİLER KİM?'

Tolkien eserleri hakkında çalışmalar yapan Mariana Rios Maldonado ise Vanity Fair’a şu açıklamada bulundu:

“Tabii ki bir tepki ve kabullenmeme olacaktı. Ancak önemli soru bu tepki kimden geldiği. Bir elfin siyah, Latin ya da Asyalı olmasından bu kadar rahatsız olan ve iğrenen kişiler kim?”

'BEKLENTİLERİN NE KADAR YÜKSEK OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ'

"Güç Yüzükleri" dizisinin ilk iki bölümünü yöneten J.A. Bayona ise dizide oynayacak oyuncu seçimleri konusunda kendi kültürel geçmişinden örnekler vererek, “40 yıllık bir diktatörlük döneminden geçtik. Savaşın ve geçmişin yankısını her tarafta görebilirsiniz. Bana kalırsa bu da savaşın bir yankısı. Tolkien’in düşüncelerine sadık kalan bir düşünce vardır ve o da önsezidir. Galadriel’in sezdiği, bir şeylerin yerine oturmadığına dair hisleri vardı. Hala pusuya yatmış bir şeyler var” ifadelerini kullandı.

Bayona, Orta Dünya adaptasyonları konusunda beklentilerin ne kadar yüksek olduğunun da farkında olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Böylesine sevilen bir evrene geri dönmeyi ve bu noktada Peter Jackson’ın koyduğu inanılmaz yüksek sınırları görmeyi hayal edebiliyor musunuz? Her zaman bu yüksek beklentilerin farkındaydık.”

"Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri" dizisi, 2 Eylül 2022 tarihinde ilk bölümüyle Amazon Prime Video'da yayınlanacak.