Zamlar gündem oldu, bakanlık aynı açıklamayı bir haftada iki kez yaptı
İğneden ipliğe her şeye zam üstüne gelirken, Ticaret Bakanlığı 375 firmaya fahiş fiyat artışı uygulamaktan 12 milyon lira ceza verildiğini duyurdu. Medya kuruluşları haberi son dakika olarak verirken, aynı açıklamanın Ticaret Bakanı Pekcan tarafından bir hafta önce de yapılmış olması, "Zamlar konusunda dikkatler başka yöne mi çekilmek isteniyor?" sorusunu gündeme getirdi.
DUVAR - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 13 Ocak'ta Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu'nu kabulünde yaptığı açıklamada, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun bugüne kadar 375 firmaya 11 milyon 855 bin lira ceza kestiğini söyledi. Bunların arasında Tüketici Genel Müdürlüğü ve Reklam Kurulu'nun kestiği cezaların olmadığını belirten Pekcan, "Pandemi döneminde en çok ceza verilen ürün grupları arasında gıda ürünleri bulunuyor, elektronik eşya, tıraş makineleri, ekmek makineleri, kolonyalar, maskeler de var" dedi
1 HAFTA SONRA SON DAKİKA!
İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, son bir hafta sütün litre fiyatının 8 lirayı bulması, peynire gelen yeni zamlar, 5 litrelik ayçiçek yağının 80 lirayı bulması gündem oldu, halkın tepkisi büyümeye başladı.
Ticaret Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamayla, 375 firmaya fahiş fiyat artışı uygulamaktan 11 milyon 885 bin lira ceza verildiğini duyurdu, haber bazı medya kuruluşları tarafından son dakika olarak verildi. Ancak dikkat çekici olan nokta aynı açıklama Bakan Pekcan tarafından bir hafta önce de yapılmıştı. Bakanlığın bu hamlesiyle, "Yoğun tartışma konusu olan zamlar hakkında dikkatler başka yöne çekilerek, fiyat artışlarında hükümetin sorumluluğu mu gizlenmek isteniyor?" sorusunu gündeme getirdi.
MARKETLERDEN SAVUNMA İSTENDİ
Ticaret Bakanlığı açıklamasında denetimlere ilişkin ayrıca şu bilgi verildi: "Son dönemde bakanlığımıza intikal eden ve temel gıda ürünleri arasında yer alan ayçiçek yağı, yumurta, tavuk, bebek maması ürünlerine yönelik fahiş fiyat artışı şikayetleri ve başvuruları üzerine, bu ürünlere yönelik denetimler artarken, üretici/ithalatçı/tedarikçi ve bu ürünlerin tüketicilere satışını yapan bazı yerel ve ulusal marketlerden savunma istenilmiştir. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek ve firmaların savunmalarının alınmasının ardından haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına, stokçuluk faaliyetinde bulunduğu tespit edilenlere ise 50 bin Türk lirasından 500 bin Türk lirasına varan idari para cezası yaptırımı uygulanacaktır." (EKONOMİ SERVİSİ)