Zarif'ten sızdırılan ses kaydıyla ilgili açıklama: Kişisel eleştiri konusu haline gelmesine çok üzüldüm

Devrim Muhafızları Komutanı Süleymani'yi eleştirdiği ses kayıtlarının basına sızdırılmasının ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Kişisel eleştiri konusu haline gelmesine çok üzüldüm" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin suikastla öldürdüğü Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'yi eleştirdiği ses kayıtlarının basına sızdırılmasının ardından, İran'daki muhafazakar gazeteler tarafından hedef gösterilen Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, gizli bir konuşmanın ülke içi çekişme ve kişisel eleştiri konusuna dönüştürülmesine çok üzüldüğünü söyledi. 

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Instagram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, hükümet arşivlerinden çalındığı açıklanan ve yabancı bir medya kuruluşuna sızdırıldıktan sonra İran'da siyasetin gündemine oturan röportajıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zarif, "İleriki dönemlerde göreve gelecek devlet görevlilerinin istifadesine sunmak için sekiz yıllık tecrübeyi aktarmak adına diplomasi ve saha faaliyetlerinin ele alındığı teorik gizli bir konuşmanın ülke içi çekişme ve kişisel eleştiri konusu haline gelmesine çok üzüldüm" dedi.

'OTOSANSÜR UYGULAMASI İHANET DEMEKTİR'

Açıklamasında, Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'den 'övgüyle' bahseden Zarif, '20 yıldan daha fazla süre dostlukları bulunan Süleymani'yi uluslararası mahfillerde savunduğunu' belirtti. 'Uzmanların doğru bildiği konularda kendi görüşlerini çekinmeden dile getirmeleri gerektiğini, şahsi konfor ve menfaatleri uğruna kendilerine otosansür uygulamalarının ihanet anlamına geleceğini' kaydeden Zarif, "40 yıl boyunca (siyasi) tahlillerimde müçtehit ve (müesses nizamın aldığı kararları) icra konusunda mukallit olmaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

Zarif ile reformcu ekonomist ve gazeteci Said Leylaz arasında yapılan söyleşi, Suudi Arabistan'a ait Londra merkezli haber kanalı Iran International'a sızdırılmıştı. Sonrasında kayıt, Amerikan gazetesi New York Times ile de paylaşılmıştı. Zarif, söz konusu sohbette iç ve dış siyasetle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuş, Süleymani'yi dışişleri diplomasisini yönlendirmesi nedeniyle eleştirmiş ve "Rusya'nın nükleer anlaşmayı engellemeye çalıştığını" ileri sürmüştü. (AA)