Zelenskiy: Azovstal'daki askerlerle Rus esirlerin takasına hazırız

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya'nın kuşatması altındaki Azovstal fabrikasından tahliye edilen Ukrayna birlikleriyle Rus esirlerin takas edilmesi için çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy güneydoğu liman kenti Mariupol'da haftalardır kuşatma altında olan Azovstal fabrikasından tahliye edilip Donbass bölgesinde Rusya yanlısı yönetimlerin kontrolündeki cezaevlerine veya sağlık kuruluşlarına götürülen Ukrayna askerleriyle ilgili takas önerisinde bulundu. 

Voice of America'nın (VOA) haberine göre, Zelenskiy yaptığı açıklamada Rusya'nın Azovstal fabrikasında mahsur kalan askerlerin tamamını çıkardığını kabul etti. Rus savaş esirleriyle takas yapılmasını beklediklerini belirten Ukrayna lideri, "Onları eve getireceğiz. Sorumluluğu almış ortaklarla yapmamız gereken de bu" dedi.

'ZAFER ÇOK ZOR, KANLI OLACAK'

Azovstal askerlerinin durumuyla ilgili Türkiye, İsviçre, İsrail ve Fransa liderleriyle görüştüğünü belirten Zelenskiy, "Bugün, güvendiğimiz ortak devletlerden bir güvenlik garantörü çemberi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu projeyi onlarla birlikte geliştiriyoruz. Zafer çok zor olacak, kanlı olacak. Zafer kesinlikle mücadele ile elde edilecek ama (savaşın) sonu kesinlikle diplomasiyle olacak, bundan eminim" diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Azovstal fabrikasından askerlerin tamamının çıkarıldığını duyurmuştu.

EŞİYLE İLK KEZ RÖPORTAJ VERDİ

Öte yandan Zelenskiy ve eşi Olena Zelenska, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk kez birlikte röportaj verdi. İkili o tarihten bu yana ilk kez bir araya geldiklerini belirtti. Olena Zelenska, "İki buçuk aydır onu neredeyse hiç göremedik. Sadece birbirimizle telefonda konuştuk. Diğer her Ukraynalı aile gibi bizim ailemiz de parçalandı. Ama kimse eşimi benden alamaz, savaş bile. Ülkemiz için savaşıyor, işini yapıyor ancak biz onu neredeyse hiç göremiyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)