Zelenskiy Cannes'ın açılışında konuştu: Dünyanın yeni Chapline ihtiyacı var

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 75. Cannes Film Festivali'nin açılış törenine bağlandı, "sinema ve savaş arasındaki yakın bağ" üzerine konuşma yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cannes Film Festivali 75'inci defa kapılarını açtı. Bu yılki açılış töreninin sürpriz konuğu ise Rusya'nın işgaline karşı savaşan Ukrayna'nın Devlet Başkanı, eski aktör ve film yapımcısı Volodimir Zelenskiy oldu.

Açılış törenine tele konferansla bağlanan Zelenskiy, "sinema ve savaş arasındaki yakın bağ" konulu bir konuşma yaptı. 

VOA Türkçe'nin aktardığına göre konukların dakikalarca ayakta alkışladığı Ukrayna lideri, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Charlie Chaplin'in sinema tarihine geçen "Diktatör" filmi arasında benzerlik kurarak "Savaşmaya devam edeceğiz, başka seçeneğimiz yok. İnanıyorum ki, diktatör kaybedecek. Günümüzde, sinemanın 'sessiz olmadığını' kanıtlayacak yeni bir Chaplin'e ihtiyacımız var" dedi.

İşgalin başından beri olduğu gibi askeri kıyafetlerle konukların karşısına çıkan Zelenskiy, sözlerine "Size bir hikaye anlatacağım" diye başladı, "Bu hikayede en önemli olan başlangıç değil, sondur. Bu son çoktan yazıldı. 20. yüzyılın en korkunç diktatörleri sinemaya bayılırlardı. Ama onlardan geriye, belgesel kroniklerdeki o korkunç görüntüler kaldı. Filmler o dönemde, diktatörlere meydan okumaydı" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Cannes Film Festivali'nin yapıldığı Croisette binasını, Rus ordusunun bombaladığı Mariupol Tiyatro binasına benzeten Zelenskiy, "Bugünlerde işkence görmüş insanları bulmadığımız tek bir hafta bile geçmiyor. Belediye tiyatrosu Mariupol'u Rus bombasının nasıl yerle bir ettiğini gördünüz. Bu tiyatro bugün sizin toplandığınız binaya benziyordu. Oraya insanlar sığınmıştı, onlar sivil insanlardı" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)