Zelenskiy: Rusya BMGK'deki haklarından yoksun bırakılmalı

Ukrayna lideri Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitaben yaptığı konuşmada, Rusya'nın BM haklarından yoksun bırakılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Birleşmiş Milletler'deki (BM) haklarından yoksun bırakılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne ikinci kez hitap eden Zelenskiy, Kremençuk'ta 18 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili bağımsız soruşturma çağrısında bulundu. Zelenskiy Rusya'nın hafta sonu Ukrayna'yı 62 füze ve 26 roket ile vurduğunu da söyledi

AA'nın aktardığına göre, Ukrayna lideri konuşmasında Rusya'yı "terör devleti" olmakla suçladı. Zelenskiy, "Rusya terör faaliyetlerine son verene kadar BM Genel Kurulunda ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki haklarından yoksun bırakılmalı" dedi.

RUSYA'DAN ZELENSKİY'İN KONUŞMASINA TEPKİ

Rusya'nın BM Birinci Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky ise Zelensky'in BM Güvenlik Konseyi konuşmasının yönetmelik ihlali olduğunu savundu. TASS'ın haberine göre, Polyansky, yaptığı açıklamada Zelenskiy'in diğer konsey üyeleriyle önceden istişareler olmaksızın uzaktan konuşmasına izin verildiğini ve bunun mevcut düzenlemeyi ihlal ettiğini söyledi.

Rusya'nın BM temsilcisi, Konsey'e hitap etmek isteyen devlet temsilcilerinin Güvenlik Konseyi odasında fiziksel olarak bulunmaları gerektiğini söyleyerek, "Güvenlik Konseyi, Başkan Zelensky'in uzaktan da olsa daha fazla NATO silahı istediği bir platforma dönüşmemelidir" dedi.

Zelenskiy, dün gece yayınlanan video konuşmasında da Kremençuk'taki saldırıdan görüntülere yer verdi. Kyiv Independent'ın Twitter hesabından yayınlanan görüntülerde, Zelenskiy saldırıda alışveriş merkezinin hedef alındığını kaydetti. Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıda "alışveriş merkezi yakınlarındaki silah deposunun hedef alındığını" duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)