Zelenskiy'den Savunma Bakanlığı'na Rüstem Umerov'u getirme kararı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Savunma Bakanlığı görevine Umerov'u getirme kararı aldığını açıkladı. Erdoğan-Putin görüşmesine saatler kala Rusya ve Ukrayna'dan karşılıklı saldırı iddiaları geldi.

Rüstem Umerov
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Savunma Bakanlığı görevine Oleksey Reznikov'un yerine Rüstem Umerov'u atama kararı aldığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna Savunma Bakanı'nı değiştirme kararı aldım. Oleksey Reznikov, 550 günden fazla süren geniş çaplı savaşı yaşadı. Bakanlığın hem orduya hem de topluma yönelik yeni yaklaşımlara ve yeni etkileşim biçimlerine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Şimdi bakanlığın başına Rüstem Umerov geçmelidir" açıklamasında bulundu. Zelenskiy, parlamentonun söz konusu kararı destekleyeceğini ümit ettiğini belirtti.

REZNİKOV, İSTİFA DİLEKÇESİNİ SUNDU

Reznikov, 2021'den bu yana Ukrayna'nın Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu. 1982 doğumlu Umerov, Ukrayna tarihinde bakanlık görevini üstlenecek ilk Kırım Tatarı oldu.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksey Reznikov da bugün bir açıklama yaparak Parlamento (Verkhovna Rada) Başkanı'na istifa dilekçesini sunduğunu duyurdu. Verkhovna Rada Başkanı Ruslan Stefanchuk'a istifa dilekçesini sunduğunu belirten Reznikov, "Ukrayna'nın modern tarihinin en zorlu dönemi olan son 22 ay boyunca Ukrayna halkına hizmet etmek ve Ukrayna ordusu için çalışmak bir onurdu" ifadesini kullandı.

UKRAYNA: İZMAİL LİMANI'NA SALDIRIDA DEPOLAR ZARAR GÖRDÜ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin bugün Soçi kentinde yapacağı ve Rusya'nın 17 Temmuz'da çekilme kararı aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın da ele alınması beklenen görüşme öncesi Rusya'nın Tuna Nehri üzerinde Ukrayna'ya ait limana saldırdığı iddia edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukraynalı yetkililer, görüşmeden saatler önce, Ukrayna'nın tahıl sevkiyatı yaptığı limana Rusya tarafından insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendiğini ve saldırılarda depoların zarar gördüğünü, binalarda yangın çıktığını ileri sürdü. Odesa Valiliği, bölgede bulunan İzmail Limanı'na yönelik saldırıların üç buçuk saat boyunca devam ettiğini, saldırılarda depoların ve üretim binalarının vurulduğunu ve İHA'lardan düşen parçaların sivil altyapıda yangına sebep olduğunu iddia etti.

Telegram kanalından açıklama yapan Vali Oleh Kiper, 17 İHA'nın düşürüldüğünü, fakat İHA'lardan bazılarının İzmail bölgesindeki bazı hedefleri vurduğunu aktardı. İlk belirlemelere göre, saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı. 

RUSYA: UKRAYNA KURSK'A İHA'LARLA SALDIRDI

Rusya Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak Ukrayna güçlerinin 3 Eylül'ü 4 Eylül'e bağlayan gece ülkenin Kursk bölgesine İHA'larla saldırı düzenlediğini, Rusya güçlerinin iki İHA'yı vurarak düşürdüğünü iddia etti. Telegram kanalından açıklama yapan bakanlık, saldırının 4 Eylül gecesi yerel saatle 1.00'de başladığını bildirdi. 

Kursk Bölge Valisi Roman Starovoit de 3 Eylül Pazar günü yaptığı açıklamada düşürülen bir İHA'dan düşen parçaların Kurchatov şehrindeki bir binada yangın çıkardığını açıklamıştı.

Rusya'nın en büyük nükleer santrallerinden biri Kurchatov şehrine yaklaşık 4 kilometre mesafede yer alırken, santralin saldırıda zarar alıp almadığı ya da hedefin nükleer santral olup olmadığıyla ilgili bilgi paylaşılmadı. Starovoit, hangi binanın saldırıda zarar gördüğünü açıklamadı. Rusya'nın Baza haber sitesi, İHA'dan düşen parçaların güvenlik hizmetleri tarafından kullanılan bir binanın çatısına düştüğünü yazdı. 

'UKRAYNA'YA AİT ABD YAPIMI ŞİŞME BOTLAR KARADENİZ'DE İMHA EDİLDİ'

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir başka açıklamada ise Ukrayna'ya ait dört ABD yapımı şişme botun imha edildiği ileri sürüldü. Telegram'dan açıklama yapan bakanlık, olayın Karadeniz'in kuzey batısında gerçekleştiğini ve botlarda Ukrayna'nın çıkarma kuvvetlerinin bulunduğunu yazdı. Bakanlık, Willard Marine Deniz Kuvveti şişme botlarının Kırım Yarımadası'ndaki Cape Tarkhankut yönünde ilerlediğini de iddia etti. Ukrayna'da konuya ilişkin açıklama yapılmazken, Reuters bu açıklamanın doğruluğunu bağımsız kaynaklardan teyit edemediğini aktardı. (DIŞ HABERLER)