Zeydan belgelerle itiraz etti: Başsavcılığın haberi vardı, adli sicil belgesini veren Adalet Bakanlığı
Abdullah Zeydan'ın avukatları itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na iletilmek üzere Van İl Seçim Kurulu'na verdi. İtiraz dilekçesiyle birlikte pek çok belge de sunuldu.
ANKARA - Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan, mazbatanın ikinci olan AK Partili adaya verilmesine itiraz etti. İtiraz dilekçesinde iddia edilenin aksine Cumhuriyet Başsavcılığının karardan haberdar olduğu, kesinleşmiş mahkeme kararının bozulma usulünün yasaya aykırı olduğu, Zeydan'ın mahkumiyet kararının ardından geçmesi gereken 3 yıl süreyi tamamlaması dahil adaylık için gerekli tüm koşulları sağladığı ifade edildi. Zeydan, itirazının haklı olduğuna dair tüm gerekçeleri içeren dilekçeyi belgelerle birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmek üzere Van İl Seçim Kurulu'na sunuldu.
YASAL SÜRE DOLDUKTAN SONRA İTİRAZ EDİLDİ
Van İl Seçim Kurulu'na sunulan itiraz dilekçesinde adaylıklara itirazın adaylık ilanından sonra iki gün içinde yapılabileceği hatırlatıldı ve AK Parti Van Büyükşehir Başkan adayının itirazının yasal süre dolduktan sonra yapıldığı bu sebeple hukuka aykırı olduğu kaydedildi. Zeydan'ın seçilme yeterliliğine sahip olduğu anlaşılarak başvuru sürecinin tamamlandığı ifade edildi.
KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARI BU USULLE BOZULAMAZ
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin Nisan 2023'te Zeydan hakkında verdiği memnu hakların iadesi kararının 29 Mart 2024'te ortadan kaldırılmasının da hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilen dilekçede, “Kesinleşmiş bir mahkeme kararının ortadan kaldırılması ancak kanun yararına bozma ya da yeniden yargılama yoluyla ya da kanun yolu mahkemelerin vereceği kararlarla mümkündür. Ayrıca 4 Nisan 2023 tarihli ek kararda da açıkça belirtildiği gibi verilen karar temyiz kanun yoluna tabidir” denildi.
ZEYDAN 'MAHKUMİYET KARARI ÜZERİNDEN 3 YIL GEÇMESİ' GEREKLİLİĞİNİ TAMAMLADI
Zeydan'ın memnu haklarının iadesi için mahkumiyetinin tamamlamasından sonra geçmesi gereken 3 yıllık süreyi de tamamlandığı ifade edilen dilekçede, Zeydan'ın 4 Kasım 2016'da tutuklandığı, 5 yıl, 2 ay, 3 gün tutuklu kaldığı; aldığı hapis cezasının ise 3 yıl 1 ay 15 gün olduğu belirtildi. 3 yıl 1 ay 15 gün cezasının Aralık 2019'da dolduğu belirtilen dilekçede bu tarih itibariyle Zeydan'ın gerekli 3 , memnu hak iadesi için gerekli 3 yıllık süreyi doldurduğu belirtildi. Zeydan'ın 3 yıllık cezasının 5 yıl tutuklu kaldığı süreden mahsup edildiğine dair mahkeme kararı olduğu da kayda geçirildi.
ADLİ SİCİL KAYDINI VEREN ADALET BAKANLIĞI
2023 yılında alınan Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararına dair mahkeme tarafından 'kesinleşme şerhi' hazırlandığı, şerhin mahkeme tarafından Adalet Bakanlığı Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğüne bildirildiği ve Zeydan'ın adli sicil kaydının da bu bildirimle birlikte düzeltildiği dilekçede ifade edildi. Zeydan'a seçim başvurusu için adli sicil kaydı belgesini verenin de Adalet Bakanlığı olduğu belirtildi.
ADLİ SİCİL KAYDI 29 MART 16:55'TE GERİ GELDİ
Seçime iki gün kala alınan memnu hakların iadesinin iptali kararının 16:55'te Adalet Bakanlığı Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğüne gönderildiği belirtilen dilekçede, aynı esnada 'memnu hakların iadesi' kararının silindiği ve sisteme 'adli sicil kaydı vardır' ibaresinin eklendiği ifade edildi.
CUMHURİYET BAŞSAVCISI KARARDAN HABERDARDI, İMZASI VAR
Cumhuriyet Başsavcılığının 1 yıl boyunca iade kararından haberdar olmadığı için iptal başvurusunun 1 yıl sonra yapıldığına ilişkin gerekçelendirmesini de değerlendiren avukatlar, başsavcılığın haberdar olmadığı iddiasının ciddiyetten uzak olduğunu ifade etti. Avukatlar Nisan 2023'te verilen iade kararının 'tali karar fişi'nde cumhuriyet savcısının imzası olduğunu ve dolayısyla karardan haberdar olduğunu kayda geçti.
Dilekçede Zeydan'ın avukatlarının Mayıs 2023'te Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'memnu hakların iadesi kararının seçilme hakkını da kapsamasına' ilişkin ek karar talebinde bulundukları da belirtildi. Başsavcılıkça, 'memnu hakların iadesi kararının bulunması' gerekçesiyle bu ek karara gerek olmadığına hükmedildiği ifade edildi. Mayıs ayındaki bu kararın da Cumhuriyet Başsavcılığının süreçten haberdar olduğunun kanıtı olduğu kaydedildi.
İL SEÇİM KURULU MAHKEMENİN GÖREV ALANINA GİRMİŞTİR
Van İl Seçim Kurulu'nun temyiz süreçleri işletilmeden alınan bir mahkeme kararını esas almasının mahkemelerin görev alanına girmesi anlamına geldiğini ifade eden avukatlar, kurulun mazbatanın AK Parti'ye verilmesi kararının yok hükmünde olduğunu belirtti.
SEÇİMİN TEKRARLANMASI DAHİL TÜM SEÇENEKLER DEĞERLENDİRİLMELİYDİ
Memnu hakkın iadesi kararının iptaline seçimden iki gün önce verildiğine dikkat çeken avukatlar, seçim kurulunun da söz konusu karardan seçimden sonra yani seçmenin iradesi tecelli olduktan sonra haberdar olduğunu belirtti. Dilekçede kurulun seçimlerin tekrarı dahil tüm seçenekleri değerlendirmesi gerektiğini ancak değerlendirmediğini belirtildi.
ADAYDAN YA DA PARTİSİNDEN KAYNAKLANMAYAN İŞLEMLERİN KÜLFETİ SEÇMEN ÜZERİNE YIKILAMAZ
Dilekçe şu ifadelerle devam etti: “Adaydan ya da partisinden kaynaklanmayan adli ve idari makamların iş, işlem ve kararların kaynaklanan sebeplerden dolayı herhangi bir adayın seçme yeterliliğini kaybetmesinin tüm külfeti ilgili aday ve parti seçmenleri üzerine yıkılamaz” dedi.