Zeytin üreticisi dertli: 'Maliyetler artıyor, fiyatlar geriliyor'
Zeytin ve zeytinyağı üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden biri olan Çanakkale’de hasadının sonuna gelindi. Birçok üretici hasadı bitirirken, maliyetleri nasıl karşılayacaklarını düşünüyor.
ÇANAKKALE - Zeytin hasadının sonlarına gelinirken, üretici maliyet-kazanç hesabı yapmaya başladı. Geçen yıl “yok yılı” olarak kabul edilen zeytin üretimide bu yıl “var yılı” olması sebebiyle ürün oldukça bol.
Zeytin üretimi için bir yıl boyunca çalışan üretici, hasadın ardından hem sofralık hem de zeytinyağı olarak zeytinlerini işlerken, bu yılın en önemli sorunu kuraklık olarak değerlendiriliyor. Bir taraftan kuraklık, diğer taraftan fiyatın baskılanması üreticiyi zor durumda bırakıyor. Ayvacık’ın Gülpınar köyünde zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan Külahlı Zeytinyağı Fabrikası ortaklarından Önem Erol Usta, zeytin üretim sezonunu değerlendirdi.
'KURAKLIK MAHSULÜ VURDU'
Bu yılki zeytin rekoltesini değerlendiren Usta, zeytinin bol mahsul verdiğini ancak kuraklık sebebiyle zeytinlerin erken olgunlaştığını söyledi. Erken olgunlaşan zeytinde hasadın da erken başladığını ifade eden Ustu, “Beklenen yağmur bir türlü yağmayınca zeytinlerde kuruma oldu, sulanmayan arazilerden çok mahsul alınamadı, sulama imkanı olan arazilerde güzel zeytin oldu. Beklenen yağmur gecikmeli olarak geldi, o da henüz hasat edilemeyen arazilerde zeytini yere döktü maalesef” dedi.
'TÜCCAR FİYATLARI YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ'
Toptan zeytinyağı fiyatlarında çok fazla düşüş olduğunu dile getiren Usta, geçen yıl zeytinyağını toptan olarak 250-300 TL civarında satan üreticiye, bu yıl tüccarın verdiği rakamın 150TL seviyelerinde olduğunu söyledi. Erol, “Bu kabul edilebilir bir satış rakamı olamaz, üreticiler de bunun farkında ve çok zorda kalmadıkça yağını tüccara satan yok şu an. Herkes yağını perakende olarak değerlendirebileceği yeni yollar arayışında. Çiftçinin binbir emekle aylarca bakımını yaptığı zeytinliklerinde faaliyetini sürdürebilmesi için fiyatların makul seviyeleri bulması gerekiyor” dedi.
'MALİYETLER ARTIYOR, ZEYTİNYAĞI İTHAL EDİLİYOR'
Zeytin üretiminin ciddi sorunları olduğunu söyleyen Usta, en büyük sorun üretim, bakım ve hasat maliyetlerinin yüksek olması bunun karşılığında ise satış fiyatlarının bu maliyetlerin altında kalması olduğunu dile getirdi. Zeytinyağı fiyatları sürekli baskılandığını, içeride zeytinyağı fiyatlarını baskılamak adına zeytinyağı ihracatının kısıtlandığını ve Suriye’den ucuz zeytinyağı getirildiğini söyleyen Usta, “Suriye’den zeytinyağı ihracatı çiftçiyi, yerli üreticiyi baltalıyor, direncini kırıyor” dedi.
Usta, “Zeytin üreticisi hasadı 2 ayda bitiriyor ama zeytinliklerin bakımı yıl boyu sürüyor. Hasat sonrası Bordo bulamacı atacağız mesela, fiyatları yüzde 70 artmış geçen yıla göre. Şubat mart aylarında budama maliyetlerimiz olacak, ki o da en az iki kat arttı. Gübreleme, yabancı ot yönetimi, sulama maliyetleri, hasat için kullandığımız hasat makineleri, yaygı, makine ekipmanları, traktör ve mazot, yani üretim için kullandığımız tüm girdilerde maliyetlerimiz yüzde 70 ile yüzde 100 civarında arttı” dedi.
'ÜRETİCİ ÜRETMEKTEN VAZGEÇECEK'
“Geçen yıla göre hasat işçiliği maliyetlerimiz ikiye katlanmış durumdayken yağ fiyatlarının yarı yarıya gerilemesi kabul edilemez” diyen Usta, “Üretici, yağının bir kısmını tüccara toptan satıp hasat ekiplerinin yevmiyelerini ödeyecek ama şu an verilen fiyatlar maliyetinin altında kalıyor. Üretici maliyet hesabını yaparsa üretmekten vazgeçecek ne yazık ki, işte en büyük sorunumuz bu olmalı ve bunu konuşmalıyız bence. Köylü şu an direniyor, maliyetini karşılamayan fiyatlar sebebiyle tarımsal üretimden vazgeçmek zorunda kalmaz umarım” ifadelerini kullandı.
ZEYTİNYAĞINDA TAĞŞİŞE DİKKAT
Son olarak zeytin ve zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Usta, “Zeytinyağında çok ciddi bir tağşiş sorunu var bir türlü mücadele edemediğimiz. Bakanlığın açıkladığı son tağşiş listesindeki 800 üründen 350 tanesi zeytinyağı! Piyasada zeytinyağı adı altında ne olduğu belli olmayan çok fazla karışım yağ var, tüketici bizim yağımızı bu yağların fiyatı ile kıyaslayabiliyor. Zaten alım gücü düşen vatandaş ucuza yöneldiği için bizim fiyatlarımızı ve maliyetimizi anlatmak oldukça güçleşiyor. Vatandaşa zeytinyağını tanıdığı güvendiği yerel üreticiden almalarını tavsiye edebilirim” şeklinde konuştu.