Zincir marketlere ilkinden daha büyük ikinci soruşturma

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, zincir marketlerin uzlaşma başvurularını reddettiklerini belirterek, zincir marketlere yönelik ilkinden daha büyük, ikinci bir soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek enflasyon nedeniyle fiyatlar adeta uçarken, hükümet faturayı zincir marketlere kesmeye hazırlanıyor. Zincir marketlerde her ne kadar "Cumhurbaşkanlığı kararıyla KDV indirimi fiyatlara yansıtılmıştır" anonsları yapılsa da Rekabet Kurumu'nun geniş çaplı ikinci bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. 

Dünya gazetesine röportaj veren Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, pandeminin başlarında 2020 Ocak ayı gibi fiyatlardaki hareketliliği gördüklerini ve zincir market incelemelerine başladıklarını söyledi. Çok sayıda veri olması nedeniyle incelemenin uzun sürdüğünü belirten Küle, son duruma ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Biz sadece 5 büyük zincir marketle başlamamıştık. Burada belirteyim, bizde karşı incelemeler de başladı. Henüz gizliliği olan bir incelemede delillere ulaştık, o deliller bizi başka sektöre götürdü, daha büyük bir tablo ortaya çıktı.

KARTELLER ARACI VASITASIYLA İLETİMİŞ KURUYOR

Perakende sektöründe birinci soruşturmamız, -gerekçeli kararını da açıkladık- bence çok önemli bir rekabet savunuculuğu. Daha önce biz kartellerde firmaların birbiriyle ilişkisine bakıyorduk şimdi gördük ki; doğrudan birbirleriyle ilişki kurmadan, bir aracı vasıtasıyla iletişim kurabiliyor. Düşünün bu fiyat geçişlerini, promosyon türlerini, zamanlarını, kampanya zamanlarını, indirim zamanlarını birbirleriyle iletişim olmadan, münferiden yapsalar, inanın tüketiciye çok büyük faydası olur.

İKİNCİ SORUŞTURMADA 15 BÜYÜK TEDARİKÇİ, ÇOK BÜYÜK ŞİRKETLER VAR

Devam eden ikinci soruşturma birinci soruşturmadan daha önemli, nisanda raporu bitecek. Orada 15 büyük tedarikçi, çok büyük şirketler var. Hatta üç büyük şirket uzlaşma için geldiler ama uzlaşmalarını kabul etmedik. Meclisimizin yasa gerekçesi çok açık; O yasanın ruhuna uygun başvuru yapmadılar, biz de ‘uzlaşma talebinizi reddediyoruz’ dedik. İkinci süren soruşturma çok daha kapsamlı, orada hem yeniden satış fiyatlarını belirleme ihlali, hem de kartel iddiaları var. Tabii bunlar soruşturma heyetinin yaptığı raporlama ve iddiadır."

'TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ İÇİN GEÇİT BEKÇİSİ KAVRAMINI ÖNERDİK'

Dijital ve e-ticaret şirketlerine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Küle "Raporumuz hazır, bir yasa önerisi hazırladık, elbette takdir Meclis’in. Düzenlemeyi, yasanın içine dercedecek şekilde (4054 iyi bir yasa, gayet anlaşılır) önerdik, yasanın niteliğini korumaya çalıştık. Raporumuzda, “Geçit Bekçisi” (Gate Keeper) dediğimiz, “önemli pazar gücüne sahip teşebbüslere yönelik bir denetim ve düzenleme var. “Gate Keeper” dediğimiz şirketler, dünyada Google, Facebook, bizde Trendyol bu nitelikte, başkaları da olabilir. Daha detaylı düzenlemeyi Ticaret Bakanlığımız yapıyor" dedi.