Ziraat'e geçen araziler: Bakanlıktan 'yetersizlik' itirafı
Bakanlık, Demirören Holding'e verilen kredilere karşı Ziraat Bankası'na geçen Göktürk'teki arazileri imara açan planları hazırlayan şehir plancısının yeterlilik belgesine sahip olmadığını kabul etti.
DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Kanal İstanbul projesinin Yenişehir 2. Etap planı ile Demirören Holding'e verilen 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredilere karşı Ziraat Bankası'na geçen İstanbul Göktürk'teki arazileri imara açan planları hazırlayan şehir plancısı Ogün Çezik’in gerekli yeterlilik belgesine sahip olmadığını kabul etti.
Halktv'den Hazal Ocak'ın haberine göre; Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirdi. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılması sağlandı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkardı.
Bölge halkı, bu plana karşı da dava açtı. Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi. Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB'nin mahkeme kararı doğrultusunda 'özel spor alanı'na almasına karşın imara açtı. Göktürk Mahallesi Rezerv Yapı Alanına ilişkin büyük ölçekli imar planını da hazırlandı. 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin de plan müellifi Ogün Çezik görünüyordu. Çezik’in hazırladığı plan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 6 Nisan 2022’de onaylanmıştı.
'ÇEZİK F GRUBU YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP'
Bölge sakinleri planın durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde Çezik’in plan müellifliğine de değinilerek yönetmelikten örnekler verildi ve dilekçede “Söz konusu Yönetmelik hükmü gereğince İstanbul gibi ülkenin en büyük alan ve nüfus kriterine sahip bir kentte onaylanacak olan 1/5000 ölçekli nazım imar planının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının (A) grubu mesleki yeterlilik belgesine sahip müellif tarafından yapılmış olması zorunludur” denildi. Dilekçede, Çezik’in 18.06.2023 tarihine kadar geçerli (F) grubu yeterlilik belgesi olduğuna dikkat çekilerek dava konusu planların (A) gurubu yeterlilik belgesine sahip plan müellifi tarafından hazırlanması gerektiği ifade edildi.
‘BELGE YETERLİ SAVUNMASI’
Bu gelişmelerin ardından Emlak Konut’un golf sahalarını imara açan büyük ve küçük ölçekli imar planlarının iptaline ilişkin davaya katılım dilekçesi verdi. Dilekçede iptali istenen imar planları kapsamında bulunan arazilerin Ziraat Bankası ile Emlak Konut arasında imzalanan protokol gereği şirketin tasarrufunda olduğu belirtildi. Alanın 21 parsel ve 35,8 hektardan oluştuğu ifade edilen dilekçede alanlarda yetkinin bakanlıkta olduğunun altı çizildi. Dilekçede davanın reddi istenilerek söz konusu alanda 2 bin 817 kişinin yaşayacağının öngörüldüğü, bu durumda da alanın planını yapacak müellifin F grubu yeterlilik belgesine sahip olmasının yeteceği savunuldu. Ayrıca dilekçede planları onay merci olan bakanlıkta görev yapmakta olan görevlilerin A grubu yeterlilik belgesine sahip olduğu ve söz konusu planı inceleyip denetleyen, onaylayan ekipte oldukları anlatıldı.
NE OLMUŞTU?
Tartışmalı Kanal İstanbul projesinin Yenişehir 2. Etap planı ile Demirören Holding'e verdiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredilere karşı Ziraat Bankası'na geçen İstanbul Göktürk'teki arazileri imara açan planları hazırlayan şehir plancısı Ogün Çezik’in gerekli yeterlilik belgesine sahip olmadığı ortaya çıkarmıştı.
KEŞFE KATILMAK İSTEMİŞLERDİ
Öte yandan bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmıştı. Bölgede imar planı sürecinde yetkili kurum da bakanlık olarak belirlenmişti. Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulunmuş hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açmıştı. “Rezerv Yapı Alanı” iptali davası kapsamında 16 Eylül Cuma günü söz konusu alanda bilirkişi keşfi yapılmıştı. Keşfe davaya müdahil olmamasına karşın Ziraat Bankası ve Emlak Konut GYO şirketi yetkilileri de katılmak istemişti. Keşifte görevli hakim kabul etmemişti. (HABER MERKEZİ)