Zirvede altın var!
2024 yılının ikinci yarısında altının onsu 2,200 doları geçmiş olacak. BIST, yüksek getiri bekleyenler için şu aralar revaçta. Ancak, altın BIST’e en büyük rakip, hem de daha güvenli bir liman.
ÜFE’DEKİ ARTIŞ BEŞ AYIN ZİRVESİNDE
Beklendiği gibi enflasyon yılın ilk ayında yüksek çıktı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre. ocak ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 6.7 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 64.86 oldu. Piyasa beklentisi ortalama yüzde 6.5 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyonda da yatay bir seyir izlendi. TÜİK verilerine göre, yıllık çekirdek enflasyon yüzde 70.48. Ana harcama gruplarına göre aylık en yüksek artış yüzde 17.68 ile sağlık grubunda yaşandı. Yüzde 12.17 ile lokanta ve oteller; yüzde 10.25 ile çeşitli mal ve hizmetler en çok artışın yaşandığı diğer kalemler... Bu veriler arasında üretici fiyat endeksinin (ÜFE) hızlanması önem taşıyor. ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 4.14 artarak aylık bazda beş ayın zirvesini gördü. Yıllık bazda ÜFE’deki değişim yüzde 44.2 oldu.
ENAG’IN ORANLARI YA DA TÜİK’İN ‘HİSSETTİĞİ’!..
Bir ülkede enflasyon verileri bu denli farklı olabilir mi? Eğer ki Türkiye’deyseniz olur! Artık pek az kişinin güven duyduğu TÜİK’in yanı sıra, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve bağımsız uzmanlardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da verilerini açıklıyor. TÜİK’in Ocak 2024 ayı enflasyon artış oranı 6.7, ENAG’ınki ise yüzde 9.38. Yıllık oranlara baktığınızda TÜİK’in yüzde 64.86’sına karşılık yüzde 129.11... TÜİK’ten yapılan ‘hissedilen enflasyon’ rakamına oldukça yakın değil mi ENAG’ın oranları?.. Evet öyle! Bu noktada belirtmek gerekir ki, ne TCMB’nin beklentisi olan yıllık yüzde 36’lık TÜFE hedefi gerçeklikle bağdaşıyor ne de Orta Vadeli Program’daki tahminler. Kış boyu enflasyonun yüksek oranlarda artış kaydedeceğini beklemek gerek. Ki zaten ÜFE’deki artış oranı da bunun öncü göstergesi gibi okunabilir.
TCMB BAŞKAN YARDIMCISINDAN ‘KOPUK LİNKLER’ DEĞERLENDİRMESİ
Hafize Gaye Erkan’ın görevden alınmasının ardından TCMB’den şahin açıklamalar geliyor olması dikkat çekici... Önce TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’dan gelen açıklama, hem biraz şaşırttı hem de bir açıdan samimi bulundu. “Bizim şu an içinde çalıştığımız sistemde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi linki kopmuş, politika faizi enflasyon linki kopmuş, faiz kur linki kopmuş durumda” dedi Akçay. Fiyat istikrarı açısından şahin bir yaklaşımla konuşmasına devam etti. Bu cümledeki her tespit doğru ve aslına bakarsanız tüm tahminlerin de revize edilmesini gerektirecek nitelikte... En azından piyasaların gördüğünü açıkça dile getirmek bile olumlu bir şey olsa gerek. Akçay bunu yapıyor, ‘oksimoron’ tespiti de pek rastlanır bir şey değil, ama katılmamak da mümkün değil!
‘SIKILIK’ VURGUSUYLA GÜVEN TAZELEME
TCMB son toplantısında bir haftalık repo faizini, yani politika faizini yüzde 45 seviyesine çekerek dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirtmiş, sıkılaştırma döngüsünün tamamlandığı mesajını vermişti. Ve ardından TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden alındı! Yeni başkan Fatih Karahan ilk açıklamasında, “Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi. TCMB enflasyon tahminleri yıllık enflasyonun yıl ortasına doğru yüzde 70-75 bandına çıktıktan sonra 2024 yılını yüzde 36 seviyesinde tamamlayacağı yönünde. Ama hangi verilere dayanarak, söz gelimi şu ana kadarki TÜİK verileri mi? Veyahut TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ‘kopan linkler’ açıklaması sonrası, bir sağlama yapmak gerekmiyor mu? İşte bu soruların yanıtları ne olacak, şimdilik bilemiyoruz!