Zizek'in hedef gösterilmesine tepki: İzleyeceğiz

Slavoj Zizek'in konuşmacı olarak katılacağı etkinlik hedef gösterildi. "Zizek'i izleyeceğiz" diyen takipçileri ise duruma tepkili...

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği İzmir Sanal Kitap Günleri kapsamında 30 Mayıs Pazar günü online ortamda gerçekleştirilecek "Dünyayı felsefe ile yeniden anlamak/Pandemi sonrası yeni dünya" etkinliğine sosyolog ve felsefeci Slavoj Zizek konuşmacı olarak davet edildi. Kurtul Gülenç ve Özgür Emrah Güler ile birlikte Zizek'in de etkinlikte yer alması beklenirken, Zizek'in davet edilmesine AK Parti ve TGB'den tepki geldi.

Etkinlikle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde büyükşehir belediyesi önünde bir araya gelen TGB üyesi bir grup, "Zizek'in Türkiye'ye düşmanlık yaptığını" iddia ederek, etkinliğin iptali için İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'e çağrıda bulundu. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği sanal kitap günlerine Slovaj Zizek'in konuşmacı olarak davet edilmesine ilişkin "Kim Türkiye'yi sevmiyor, kim düşmanımızla saf tutuyor, kim kuyumuzu kazıyorsa CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi onunla kol kola giriyor" ifadelerini kullandı.

TAKİPÇİLERİ NE DEDİ?

Tepkilere ilişkin belediyeden herhangi bir açıklama yapılmazken, Zizek'i takip eden İzmirliler etkinlik hakkında görüşlerini dile getirdi. 12 yıldır İzmir'de yaşayan Orhan Çimen, Zizek'in alanında önemli isimlerden biri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Slavoj Zizek düşüncesi her ne olursa olsun önemli bir sosyolog. Türkiye'de beğenilmeyen söylemleri olabilir. Bu durum onun alanında dünyaca önemli bir isim olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Sonuçta Zizek'in özellikle Marksizm üzerine önemli çalışmaları mevcut. Yine popüler kültürün yeniden okunmasında da katkı sağladığı birçok çalışma var. Böyle bir etkinlikte bulunmasının, davet edilmesinin şaşırtıcı olduğunu düşünmüyorum. İstemeyen dinlemeyebilir, herkesin kendi tercihidir. Felsefe ve sosyoloji ile ilgilenen birçoğumuz, Zizek'in anlatacaklarını merakla bekliyoruz."

'ÇAĞIMIZIN YAŞAYAN ÖNEMLİ FİLOZOFLARINDAN BİRİ'

Felsefe mezunu Deniz Bayrak ise felsefenin dünyayı anlama ve anlamlandırma çabası olduğunun altını çizerek, "Zizek çağımızın yaşayan önemli filozoflarından birisidir. Özellikle pandemi ile birlikte girmiş olduğumuz yeni süreçte her anlamlandırma çabası bu kadar önemli hale gelmişken Zizek’in söyleyecekleri hepimiz için değer taşıyor. Bu sadece felsefe öğrencileri için değil, tüm insanlar için böyle. Yaşadığımız sürecin herkes tarafından ulaşılabilir bir şekilde tartışılması gerekmektedir. Teknolojinin geldiği noktayla tüm düşünceleri birbirine yakın hale getirebildiğimiz bu dünyada, her düşünceye ulaşabilmemizi hatta yaşayan bir filozofu canlı olarak dinleyebilme şansını bize tanımaktadır. Bu anlamda düşüncenin akışını bize sağlayabilecek tüm platformlar ve tartışma alanlarının açılması mutluluk vericidir. Bu alanların açılmasına engel olmaya çalışan tüm anlayışlar da sadece bir kişiye değil düşünce akışına bir bütün olarak karşı çıkmaktadır" diye konuştu.

Zizek'i merakla beklediklerini ifade eden Ahmet Özsoy ise, kendisini yakından takip ettiğini ve pazar günü gerçekleşecek söz konusu etkinliği izleyeceğini söyledi. Zizek'le ilgili tepkilere de değinen Özsoy, "Memlekette Zizek'e tepki verecek kesimler belli. Açıkçası şaşırmadık. Tepki veren insanlara sorsanız belki Zizek'in bir tane çalışmasını incelememişlerdir. Tavsiye ediyorum. Biraz okusunlar" dedi.