Zorava sakinleri: İkinci HES suyun kuruması demek

Eruh'ta bulunan Zorava Çayı üzerinde yapılmak istenilen ikinci HES projesine karşı çıkan köylüler "Burada baraj istemiyoruz. HES'in burada yapılması vicdani olmadığı gibi hukuki de değildir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

DUVAR - Siirt'in Eruh İlçesi'nde bulunan Zorava Çayı üzerinde yapılmak istenilen ikinci HES projesine karşı çıkan köylüler yaklaşık bin imza toplayarak karşı dava açtı. Danıştay kararı ile lehlerine dönen proje için bilirkişi ekibi incelemelerde bulundu. Köylüler "İtirazımızı dile getirdik ve burada kesinlikle baraj istemiyoruz. Bu firmaya karşı oluşturulan Zorava Platformu olarak hukuki, yasal ve demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

Siirt Eruh İlçesi sınırlarında bulunan ve Ilısu Barajı nedeni ile sular altında bırakılan Botan Çayı'nın da bir kolu olan Zorava Çayı'nda HES tehdidi ile karşı karşıya kaldı. İlk HES'in 2016 yıllarında yapılması sonrası bölgeye verilen hasarı gören köylüler ikinci yapılmak istenilen HES'e karşı dava açtı. Davayı kaybeden köylüler Danıştay'a başvurdu. Yerel mahkemenin kararı Danıştay tarafından köylülerin lehine bozuldu. Kararın ardından ise Siirt İl Özel İdaresi imar planında değişikliğe gitti. Köylüler mücadeleyi sürdürerek bin imza topladı. Toplanan imzalara henüz yanıt verilmezken imar değişikliğine karşı da köylüler yeni dava açtı. Danıştay'ın bozma kararı sonrası oluşturulan bilirkişi heyeti bölgede bugün incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası ise açıklama yapa köylüler "İtirazımızı dile getirdik ve burada kesinlikle baraj istemiyoruz. Bu firmaya karşı oluşturulan Zorava Platformu olarak hukuki, yasal ve demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.



'İKİNCİ HES SUYUN KURUMASI DEMEK'

Bilirkişi incelemelerine kalabalık şekilde eşlik eden köylüler heyete HES'in bölgedeki tahribatını heyete gösterdi. Köylüler tarafından kurulan Zorava'ya Dokunma Platform Sözcüsü Mustafa Kurt, "İtirazımızı dile getirdik ve burada kesinlikle baraj istemiyoruz. Bu firmaya karşı oluşturulan Zorava Platformu olarak hukuki, yasal ve demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. HES'in burada yapılması vicdani olmadığı gibi hukuki de değildir” açıklamasında bulundu.

Köy halkından Ali Kurt da "Siirt'tin sosyal aktivite olarak gidip piknik yapan tek yeri konumunda. Şimdi köylü olarak geçim kaynağının damarlarından biri. Civarda 8 köy var. Tüm köy halkı, Siirt halkı bu HES projesine karşı. Mevcut yerde şu an zaten bir HES var. İkinci bir HES projenin olması suyun tamamının kuruması demek. Öte yandan var olan canlı çeşitliliği içinde son derece önem arz etmektedir. Ekolojik dengenin bozulması canlı çeşitliliğin yok olmasıyla birlikte doğal dengenin de bozulmasına yol açacaktır” diye konuştu.

Etiketler Siirt eruh HES Zorava