Zülfü Livaneli 'Livaneli Vakfı'nı anlattı: Halktan gelen halka gidecek

Livaneli Vakfı faaliyetlerine başladı. Zülfü Livaneli “Benim neyim varsa; telifim, malım, mülküm, şu üzerimdeki gömlek dışında her şeyim vakfın. Teliflerle halktan gelen yine halka gidecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2020’nin başında kurulan, aynı yılın Mart ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak tescillenen Livaneli Vakfı, faaliyetlerine başladı.

Vakfın kurucusu sanatçı, yazar ve siyasetçi Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk ile yaptığı canlı yayında vakıfla ilgili bilgiler verdi. Livaneli Vakfı’nın kuruluşunun bir yıl sürdüğünü belirten sanatçı, “Bütün malımız, mülkümüz, gelirlerimiz bu vakfın olacak. Benim neyim varsa; telifim, malım, mülküm, şu üzerimdeki gömlek dışında her şeyim vakfın. Nasıl Aziz Nesin vakıf yaptı, bizim de her şeyimiz vakfa gidiyor. Teliflerin olması bu bakımdan iyi çünkü teliflerle halktan gelen yine halka gidecek” dedi.

Livaneli Vakfı’nın bir yıl edebiyat ödülü, bir yıl müzik ödülü vereceğini açıklayan Livaneli, vakfın sanat alanında yetenekli gençleri, yüzlerce çocuğu okutacağını, yurtiçi, yurtdışı burslar vereceğini, seminerler, edebiyat atölyeleri, eğitimler düzenleyeceğini söyledi.

LİVANELİ VAKFI ÖDÜLÜ VERİLECEK

Vakıf bünyesinde ayrıca yayınlar yapılacağını da belirten sanatçı, “Parlak romancılar çıkacak, ‘Livaneli Vakfı Ödülü’ alacak, onun tanıtımı olacak, toplantısı olacak, yazıları olacak. Bir de eline ciddi bir para geçecek oturup çalışması için. Bunu da az düşünmüyoruz, ciddi bir para ödülü düşünüyoruz” dedi. Bu tür oluşumların Türkiye’de devletin yapmadığını yapmak için harekete geçmek zorunda olduğunu belirten Livaneli, “Biz yapmak zorundayız, durup bekleyemeyiz, çocuklarımıza, gençlerimize, bir de sesini duyuramayanlara yardım etmeliyiz” diye konuştu.

KONSER GELİRLERİ İŞSİZ KALAN MÜZİSYENLERE

Vakıf senedinde vakfın amacı şu şekilde yer aldı: “Livaneli Vakfı'nın amacı, ‘Benim tek pusulam vicdandır’ diyen Ömer Zülfü Livaneli'nin Türkiye ve tüm dünya toplumları nezdinde temsil ettiği adalet, özgürlük, eşitlik, insan ve doğa sevgisi, kültürel farklılıklara saygı ve sahiplenme, kültür, sanat ve edebiyat sevgisi gibi tüm değerleri korumak ve yaygınlaştırmak ile senette belirtilen diğer amaçları gerçekleştirmektir.”

24 Temmuz’da Bodrum Antik Tiyatro’da ‘Livaneli ile Sevdalım Hayat’  turnesinin ilk konserine çıkan Zülfü Livaneli, dinleyenlere vakfın çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdikten sonra, konserin gelirlerinin Livaneli Vakfı ve Aşık Veysel Derneği’nin girişimleriyle pandemide işsiz kalan müzisyenlere ulaşacağını açıkladı. Livaneli Filarmoni Orkestrası eşliğinde şarkılara ve öykülerine yer verilen ‘Sevdalım Hayat’ konserler serisinde sanatçıya orkestra şefi Rengim Gökmen, opera sanatçıları Teyfik Rodos, Zeynep Halvaşi ve Görkem Ezgi Yıldırım eşlik ediyor. Turne, Marmaris, İstanbul ve Kuşadası’nda verilecek konserlerle devam edecek.